Evenimentul Zilei > Actualitate > De astăzi, licitaţiile cu dedicaţie vor fi depistate înainte de a fi atribuite
De astăzi, licitaţiile cu dedicaţie vor fi depistate înainte de a fi atribuite

De astăzi, licitaţiile cu dedicaţie vor fi depistate înainte de a fi atribuite

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a început de luni verificarea documentaţiilor de atribuire înainte ca licitaţia să aibă loc. Motivul: stoparea achiziţiilor cu dedicaţie.

Vor fi verificate ex ante toate documentaţiile a tuturor procedurilor de licitaţie, înainte de publicarea acestora pe SEAP, a anunţat, într-o conferinţă de presă, preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă.
„Funcţia de prevenţie nu există în România. Această modificare vine în contextul în care de mai bine de un an de zile am sesizat o serie de încălcări cu privire la criteriile de selecţie şi calificare, la acele aspecte din documentaţiile de atribuire care fac să se direcţioneze anumite licitaţii către anumiţi operatori economici”, a subliniat Cristina Trăilă.
Ea a arătat că sunt avute în vedere nu numai licitaţiile aferente proiectelor cu finanţare europeană, aşa cum s-a convenit cu Comisia Europeană, ci şi cele finanţate de la bugetul de stat, acestea fiind, de altfel, aproximativ opt ori mai multe.
Potrivit sursei citate, derularea procedurii de verificare se face prin transmiterea documentaţiei către ANRMAP, prin intermediul SEAP, apoi verificarea acesteia în timp de 48 de ore de inspectorii Autorităţii iar, în cazul constatării unor neconformităţii, autorităţile publice contractante au obligaţia să se conformeze cu observaţiile ANRMAP în termen de 14 zile.
S-a descoperit deja o licitaţie suspectă a fi cu dedicaţie
Totodată, Cristina Trăilă a menţionat că din cele şase documentaţii de licitaţii transmise luni dimineaţă spre publicare prin SEAP şi verificate de inspectorii ANRMAP, în cazul uneia dintre ele, organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani, pentru cumpărarea de materiale sanitare pentru osteosinteză, s-a luat decizia respingerii şi trimiterii înapoi a documentaţiei pentru a se corecta în conformitate cu legea.
Cel mai des întâlnite astfel de neconformităţi în practica de până acum sunt introducerea în fişa tehnică şi caietul de sarcini a criteriilor restrictive, în ideea că acestea nu erau până acum verificate de ANRMAP, ci numai anunţul publicat în SEAP, precum şi divizarea contractelor pentru a se face achiziţii directe, a evidenţiat sursa citată.
Anterior intrării în vigoare a acestei prevederi, ANRMAP valida numai anunţurile publicate prin SEAP, fără a se face verificarea întregii documentaţii a licitaţiei.
„Se validau anunţurile şi factorii de evaluare care apăreau în aceste anunţuri erau în conformitatea cu legea, dar a existat o practică a autorităţilor contractante de a ascunde în documentaţiile de atribuire acele criterii de evaluare restrictive. (…) Exista acest gol de verificare între validarea anunţului şi încheierea contractului”, a spus preşedintele ANRMAP.
Potrivit sursei, la cele 222 controale efectuate în primele opt luni ale anului pe contractele aflate în derulare s-au aplicat autorităţilor publice contractante amenzi importante, de circa 3,88 milioane lei în total.
„E mai important însă să prevenim decât să dăm amenzi pe care le plătesc tot contribuabilii, iar contractul respectiv rămânea în derulare”, a subliniat Cristina Trăilă.
Potrivit acesteia, de la 1 ianuarie până la 23 septembrie anul curent, fuseseră trimise spre publicare pe SEAP 16.363 de anunţuri de achiziţii publice finanţate de la buget iar 2.313 cu sursă de finanţare europeană, fiind validate de ANRMAP numai 8.773 pentru cele cu sursă bugetară şi, respectiv, 1.126 cele europene.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News