Darius Vâlcov, din nou în atenția anchetatorilor. Curtea Supremă repune pe rol un dosar de corupție
- Ramona Rotaru
- 27 iunie 2022, 19:57
Darius Vâlcov se va prezenta din nou în fața judecătorilor. Curtea Supremă a repus pe rol un dosar în care acesta este acuzat de corupție. Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 26 septembrie 2022.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a repus pe rol un dosar în care Darius Vâlcov este acuzat de corupție. Acțiunile ar fi avut loc în 2009, când Vâlcov ocupa funcția de primar al municipiului Slatina.
„Repune pe rol cauza ce formează obiectul dosarului nr.790/1/2019 având ca obiect apelurile declarate de Ministerul Public, parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justiție - Directia Națională Anticoruptie și de inculpații Tomescu Constantin Cristian, Vâlcov Darius Bogdan, Prina Minel Florin și Timofte Petre Bogdan împotriva sentintei penale nr.74 din data de 8 februarie 2018, pronunțate de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul nr.2018/1/2018, privind și pe intimatul inculpat Susală Lucian Petrut. Fixează termen de judecată la data de 26 septembrie 2022, Sala Secțiilor Unite, cu citarea inculpaților și încunoștiințarea apărătorilor acestora”, potrivit minutei ÎCCJ.
Faptele de care este acuzat Darius Vâlcov au avut loc în 2009, în perioada în care ocupa funcția de primar al municipiului Slatina, județul Olt. Anchetatorii susțin că administratorul unui societăți comerciale l-a contactat pe fostul primar și i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, pentru a câștiga niște licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.
În cadrul proiectului Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt" au fost încheiate mai multe contrate precum: "Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava", "Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina" și "Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt", arată procurorii.
Favorizarea unui om de afaceri, la cererea fostului ministru al Finanțelor
Potrivit minutei ÎCCJ, comisia pentru licitație a eliminat, în mod abuziv, mai multe condiții de eligibilitate din caietul de sarcini. Acest lucru a fost efectuat pentru a favoriza firma omului de afaceri, în urma solicitării venite din partea fostului ministru al Finanțelor. Omul de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt".
"Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii", potrivit procurorilor anticorupţie.
Din cauza unor probleme financiare apărute în 2012, administratorul nu a mai putut face plățile către Darius Vâlcov. Aici intervine Minel-Florin Prina, la acea vreme viceprimar al municipiului, care știa despre înțelegerea dintre cei doi. Potrivit anchetatorilor, acesta a decis ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu. Prin acest mod se disimula proveniența ilegală a banilor, potrivit jurnalul.ro.
"De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani", potrivit anchetatorilor.