Darea în plată. Jocul datoriilor se schimbă după introducerea unei noi reguli

Darea în plată. Jocul datoriilor se schimbă după introducerea unei noi reguli

În mecanismul care vizează darea în plată a apărut o nouă regulă ce vizează relația dintre creditor și bancă.

Recent, darea în plată a fost reglementată cu o nouă regulă, impreviziunea, pentru situațiile în care se creează o obligație excesivă de plată pentru persoana împrumutată, fie din cauza fluctuațiilor de curs valutar, ori din cauza fluctuațiilor dobânzii.

Pe scurt, darea în plată înseamnă posibilitatea stingerii unei datorii bancare prin care debitorul îi dă creditorului un imobil ipotecat în vederea accesării inițiale a creditului. Darea în plată este prevăzută de Legea nr. 77/2016 și a oferit posibilitatea celor care nu mai puteau să susțină ratele unui credit să scape de datorie dând băncii imobilul.

„Are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului”, se specifică în lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bombă pentru datornicii la bănci: Președintele a promulgat Legea Dării în plată

Se schimbă regulile privind darea în plată

Pentru accesarea mecanismului trebuie îndeplinite condițiile: Să existe o relație între un consumator și o bancă sau un IFN. reditul acordat de cele din urmă poate fi cesionat și, atunci, mecanismul va putea fi folosit și împotriva acestei din urmă persoane. Cuantumul sumei împrumutate trebuie să fie de maximum 250.000 de euro.

O altă condiție vizează motivul pentru care a fost făcut creditul. Aici, debitorul trebuie să se încadreze ori la „creditul a fost contractat cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau indiferent de scopul pentru care a fost contractat, creditul este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință”.

Condiția impreviziunii, introdusă recent, vizează fluctuațiile de curs valutar sau fluctuațiile dobânzii. Procedura de urmat este:

Împrumutatul trebuie să îi transmită creditorului o notificare prin care să îl anunțe că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului, în vederea stingerii datoriei. Notificarea trebuie să cuprindă și îndeplinirea condițiilor de admisibilitate. În ceea ce privește modalitatea transmiterii ei, aceasta se va face prin executor judecătoresc, notar sau avocat.

În notificare trebuie să fie alese și două zile diferite în care un reprezentant al creditorului poate să meargă la notarul propus de debitor pentru finalizarea transferului. Prima zi trebuie să fie stabilită într-un interval de cel puțin 30 de zile și cel mult 90 de zile. În această perioadă, conform Legii nr. 77/2016, se suspendă „orice plată către creditor, precum și orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de un creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia”.

Datornicul este cel care va suporta costurile pentru notar, avocat și / sau executorul judecătoresc. Banca are dreptul să conteste îndeplinirea condițiilor de admisibilitate pentru aplicarea dării în plată.

sursa: avocatnet.ro