Daniel Savu: „Eu am atacat Sistemul foarte tare. Nu m-a pus Sistemul să candidez la președinția PSD”

Daniel Savu: „Eu am atacat Sistemul foarte tare. Nu m-a pus Sistemul să candidez la președinția PSD”

Senator PSD, fost ofițer SRI, Daniel Savu susține: „Am ajuns la „nivelul de experiență să-mi pot permite, să vreau și să pot și să fiu șef al PSD”

- Dan Andronic: De ce v-ați hotărât să candidați la președinția PSD? Cine v-a pus? Aici sunt zvonuri multiple, de la Sebastian Ghiță, la Liviu Dragnea.

- Daniel Savu: Unii au zis că m-a pus Sistemul.

- Trecând prin Sistem.

- Eu am atacat Sistemul foarte tare și acum m-ar fi pus Sistemul.

- De ce îl contracandidați pe Liviu Dragnea?

- Nu îl contracandidez pentru că, deocamdată, nu și-a depus candidatura.

- Haideți să construim două scenarii: dacă nu și-o depune, ajungeți președinte.

- Nu cred că o să și-o mai depună și alți colegi.

- Cam câți?

- De dragul democrației în partid, e bine să fie mai mulți candidați.

- De aia candidați?

- Ca principiu, m-ați întrebat câți? Nu știu, eu aș vrea să fie cât mai mulți.

- Procedura este că toți membrii PSD vor vota...

- Conform statutului, nu există restricții pentru un membru să candideze.

- Aveți nevoie de susținerea unor organizații, două, trei, cinci.

- În Statut nu există așa ceva. Dar la mine, organizația de Prahova m-a susținut în totalitate. Când mi-am anunțat candidatura era și domnul Dragnea de față. În Conferința județeană pe care am avut-o, eu am renunțat să mai candidez la funcția de președinte...

- V-ați anunțat candidatura de față cu Dragnea?

- Da. Era acolo domnul Dragnea. Da, sigur că da.

- Și cum a reacționat?

- Foarte corect. Eram primul care mi-am anunţat candidatura. Conjunctura a fost că şedinţa organizaţiei judeţene, de stabilire a conducerii PSD Prahova, a fost cu puţin înainte de Congres. Eu am profitat de faptul că se anunţase Congresul, eram acolo şi miam făcut o matură chibzuinţă şi am zis «domn`le dacă vreau să fac ceva adevărat, şi am ajuns la nivelul de experienţă în PSD să pot să îmi permit, să vreau şi să pot să fiu şef al PSD, trebuie să îmi anunţ candidatura». Am renunţat să mai candidez la funcţia de preşedinte de organizaţie judeţeană.

- Au fost și niște scandaluri acolo. Ați cerut și protecția SRI...

- Nu, nu. E fals că am cerut protecţie SRI. Asta au interpretat- o cei din presă. La un moment dat, eu am anunţat într-o comisie din asta...

- Că ați fost amenințat...

- Nu. Am anunţat că am date şi informaţii că mai mulţi interlopi o să mă ameninţe sau ceva de genul acesta. Pe mine şi pe cei a căror candidatură nu le convenea. Am spus asta doar pentru a îi ajuta în măsurile operative. Ştiam că SRI are o dimensiune în care supraveghează clanurile interlope şi dacă tot eram...

- Păi acum, dacă tot nu sunteți omul SRI, de ce nu v-ați adresat Poliției și v-ați adresat SRI?

- Nu m-am adresat SRI. Eu am spus asta doar ca informaţie, ulterior că am fost ameninţat, după ce am spus „urmează să fiu ameninţat”, am fost ameninţat.

- Deci informația a fost corectă.

- A fost corectă. Ulterior m-am adresat legii. I-am dat în judecată pe cei care m-au ameninţat. Mă adresez Poliţiei dacă este un eveniment care să îmi pună viaţa în pericol sau familiei mele. Eu nu m-am adresat SRI să mă protejeze. Nu am zis: domn`le Savu cere protecţie antitero. Exclus aşa ceva. Niciodată n-am cerut protecţie. Nici nu este de competenţa SRI să facă treaba asta. Eu, că am fost ofiţer, am zis că poate le dau o informaţie. Vedeţi că urmează...

- Public.

- Nu public. Într-o comisie m-am adresat la cel mai înalt nivel şi am zis nu e cazul să o fac publică. Ulterior, că s-a întâmplat treaba asta, a ieşit un pic.... lumea a crezut că de aia am cerut eu să fiu audiat la comisie, ca să povestesc... nu, nu. Am alte elemente. Asta se rezolvă cu Poliţia şi cu Procuratura. Eu am făcut plângere la procurorul general.

„Am fost printre principalii comunicatori ai PSD, stabilit și pe baza debitului verbal, a cunoștințelor, a tot ce se putea”

- Dan Andronic: Ce se întâmplă la Ploiești, pentru că acolo e un oraș care a explodat, care de fapt e o implozie?

- Daniel Savu: - Vă referiți din punct de vedere al PSD sau în general?

- Și din punct de vedere al PSD și din punct de vedere infracțional, că pare că sunt legate.

- Păi avem o situație deosebită. Primarul arestat cumva, trimis în judecată sau acum se hotărăște, era primar PSD. Omul a avut onoare și și-a dat demisia imediat și din funcția de primar și din funcția de președinte al organizației PSD, că era PSD Ploiești. Din momentul ăla noi am început să căutăm și candidat de primar și tot ce trebuie. Eu eram președinte interimar al organizației județene pe vremea aia când erau probleme și cu domnul Cosma. Se autosuspendase din funcție și președintele Consiliului Județean. Eu eram pe vremea aia președintele interimar al organizației. Și era o preocupare să găsești la Ploiești un candidat pentru că, după acest eșec al primarului nostru PSD, oamenii doreau altceva, doreau să nu mai aibă de-a face cu corupția, să se termine odată. E un val. Sunt vreo 40 de primari sau nu știu câți sunt, din mari orașe arestați sau în situații din acestea...

- 40 din câți? Din 100. Bănuiesc că...

- Nu, nu. Vorbim și din orașele mai măricele așa. Nu vorbim de comune. Adică... e un lot important. Sunt două, trei echipe de rugby, dacă stăm să ne gândim. E un lot important și atunci s-a dus valul acesta. Cu ce a mai pățit și Sorin Oprescu aici, la București...

- Să înțeleg că aveți acum intenția să candidați la primărie?

- Am făcut un sondaj. Eu mă vedeam candidat la...

- Ați făcut un sondaj dvs.?

- Nu l-am făcut ca partid. Ajutat de mai mulți prieteni am zis domn`le hai să vedem cum stă treaba pe Ploiești. Și am făcut un sondaj, care nu a fost politic. Am pus în balanță mai mulți candidați să vedem. A reieșit că eu eram cel mai bine văzut. Nu m-a surprins, că aveam o notorietate dată de televiziuni.

- Știu. Sunteți client la Antena 3, la România TV. Sunteți mai aproape de zona...

- Am fost printre principalii comunicatori ai PSD, stabilit și pe baza debitului verbal, a cunoștințelor, a tot ce se putea. La dvs., la B1 am fost chemat la ultima confruntare a lui Victor Ponta cu Iohannis, am fost chemat la emisiunea imediat de după. De acasă m-au chemat. Era Sorina Matei, ținea pe vremea aia, imediat după ce a făcut Ponta cu așa... Am fost chemat de acasă să reprezint PSD.

-Da, da, da.

- Și ca să nu iasă foarte rău Victor Ponta atunci am fost chemat de acasă. A fost pentru mine o mândrie că s-au gândit la mine. Deci eram unul dintre comunicatorii importanți ai PSD pentru sprijinul lui Victor Ponta. Mi-am făcut notorietate și în sondajul ăla a ieșit că sunt primul cel mai bine plasat, de Stânga, ca să candidez la Primăria orașului Ploiești.

„Voi candida la Primăria Ploieștiului”

- Dan Andronic: Și veți candida?

- Daniel Savu: Da. Vreau să candidez. Mi-am lansat candidatura, pentru că vreau să fac un experiment. O să îmi spuneți: domn`le, dar vreți să candidați la toate.

- Asta voiam să vă întreb. Puteți să candidați și la București, dacă tot sunteți așa într-o febră a candidaturilor.

- Nu, vreau să candidez pentru funcția asta, care e administrativă, de primar, pentru a duce la bun sfârșit pe care mi l-am propus de mult timp. Eu am mai candidat o dată în 2008. În anul de maxim tupeu al PDL. Atunci PDL a rupt tot, dar m-am trezit și eu candidat. Primarul care era pe vremea aia, cu două luni înainte, Emil Calotă, dacă vi-l amintiți, nu a mai vrut să mai candideze. Și atunci tot așa, colegii s-au gândit la mine: candidează tu. Am reușit să intru în turul doi. Am și pierdut la candidatul PDL nu exista nicio surpriză că te-a bătut candidatul PDL că eram maximul tupeu. 2008-2009. Am pierdut. Acum aș vrea să duc la bun sfârșit și pentru ceea ce m-ați întrebat cu lotul ăsta de primari. Am un proiect care se numește „Transparență totală a primăriei”. Vreau să fac treaba asta, domnul Andronic.

- Dacă câștigați, să presupunem că sunteți într-o situație în care câștigați tot: președinția PSD.

- Dar nu are nicio legătură președinția PSD. Dacă Victor Ponta a putut să fie președinte fiind premier… Eu vreau să fiu un factor de echilibru.

- Eu am înțeles, dar e fără precedent.

- Dar în toate trebuie să existe un precedent. Teoria e bine că nu este precedent. Dar de ce să fie fără precedent? Nu au mai fost primari de șef de partid.

- În același timp, nu.

- N-au fost, dar eu încerc. Deci eu vreau să duc la bun sfârșit ambele proiecte.

- Nu luăm în calcul Primăria Bucureștiului.

- Nu. Eu sunt ploieștean din tată-n fiu.

- Nu. În sensul că primar de București – președinte de partid am mai văzut, dar primar de Baia Mare – președinte la București nu am mai văzut.

- Noi, ploieștenii - n-aș vrea să supăr pe nimeni-, dar e o vorbă care e la Ploiești, e simpatică...

- Bucureștiul e suburbia...

- Nu, este un cartier al Ploieștiului.

„Ofițerii ăștia acoperiți nu sunt așa de mulți” Anumiți oameni,

- Dan Andronic: Sunteți primul candidat la președinția unui partid care recunoaște pe față că a fost ofițer de informații. Ofițer SRI chiar...

- Daniel Savu: Dar am spus treaba asta. De contraspionaj dacă vreți, punem lucrurile la punct.

- Nu ați lucrat în contrainformații?

- Nu, contrainformațiile se referă la domeniul militar. Este o expresie pentru domeniul militar.

- V-ați ocupat de prinderea spionilor.

- Așa, da. De prinderea spionilor, de anumite analize care se cer în relația României cu alte state, unii care doreau să penetreze probabil...

- Ați fost ofițer operativ?

- Da, numai operativ am fost. Acum pot să vă spun un secret pentru că m-ați abordat: sunt acțiuni ale mele pe timpul când eram ofițer de contraspionaj care azi se predau la Academia Națională de Informații. Dar nu se spun...

- Credeți că Victor Ponta a fost ofițer acoperit?

- Nu, nu cred treaba asta.

- De ce? Cu experiența pe care o aveți și datele publice, nu vă întreb din comisie.

- Eu cred că anumiți oameni în viață, patrioți, pot ajuta serviciile secrete. Asta nu înseamnă că sunt ofițeri acoperiți. Deci poți colabora. E o dovadă de patriotism. Vă spun, în Anglia, unde am văzut și am fost în schimburi de experiență acolo, oamenii îi consideră eroi pe ofițerii de informații și abia așteaptă să discute cu ei.

- Și atunci, de unde această mentalitate la noi?

- Este din cauza Securității. Din cauza modului în care Securitatea acționa ca poliție politică. A rămas în subconștient. La englezi este invers: cred că serviciile secrete, de intelligence, i-au salvat în Al Doilea Război Mondial. Ei au decriptat planurile nemților.

- Ca să rezum, nu credeți că Victor Ponta a fost ofițer acoperit, ci, eventual, a colaborat.

- Nu, haideți să nu o facem ca știre, mă atrageți într-o cursă acuma.

- Nu vă atrag, vă întreb, după cum vedeți sunteți foarte deschis.

-Traian Băsescu a vorbit despre foarte mulți oameni pe care i-ar fi bănuit el. I-au spus ăștia de la SRI, am văzut rapoartele, eram în comisie și atunci ca și acum: nu am avut între magistrați ofițeri acoperiți. Între miniștri nu am avut ofițeri acoperiți. Rapoarte date de George Maior pe vremea aia în fața comisiei. N-am de ce să nu le cred. Dar ați văzut că s-a fâsâit și la Traian Băsescu, a lăsat-o așa, nu a mai...

- Traian Băsescu a spus un lucru destul de grav, care a fost trecut sub tăcere. A spus că în 2005, într-o ședință a CSAT, a cerut să se renunțe la așa ceva. După câte mă pricep eu la baza legală pentru așa ceva, recrutarea unui magistrat din 1990 până în 2005 era ilegală.

- Așa au fost legile în România...

- Legile erau foarte clare. Legile au fost încălcate. Dar nu vreau să intrăm în subiectul ăsta, că vă bag în...

- Domnu’ Dan Andronic, eu nu am cum să am știre. Despre ofițerii acoperiți vă minte cine vă spune că știe despre ei. Nici Traian Băsescu nu a știut.

- Doar cine i-a recrutat...

- Este o infracțiune penală, chiar dacă ai ști, să spui despre treaba asta. Eu nu am înțeles ce a vrut să facă Traian Băsescu atunci, că a cerut modificarea legii.

- Credeți că acest fenomen al ofițerilor acoperiți despre care se vorbește în politică, în magistratură, în presă, în ONG-uri, are această amploare care i se dă?

- Cred că este și multă legendă aici. Cum vă spuneam, ofițerii ăștia acoperiți nu sunt așa de mulți. Ei nu pot să fie atât de mulți, cum, la un moment dat, s-a dus în derizoriu noțiunea de ofițer acoperit.

- Comisia de supraveghere a SRI exercită un control efectiv asupra serviciului?

- Asta este o comisie care nu evaluează profesional SRI-ul. Îl evaluează din punct de vedere al legalității și atât. Mulți își depășesc atribuțiile.

„Există acest sentiment de nedreptate care i se face lui Victor Ponta. Și aliații noștri, Tăriceanu și Gabi Oprea, cred că-l au.”

- Dan Andronic: Ce faceți cu Victor Ponta?

- Daniel Savu: Victor Ponta trebuie să rămână premier.

- De ce?

- Pentru că ar fi îngrijorător pentru o țară să schimbe premierul cu procurorii. Ce i se întâmplă lui Victor Ponta acum….

- Adică considerați că este nedrept ce i se întâmplă lui Victor Ponta?

- Da. Ușor forțat. Un proces de acum 10 ani, de când era avocat, e un pic cusut cu ață albă. Eu nu mă bag în treaba asta cu procesul, dar parcă prea nu este echilibru în abordarea procurorilor în ceea ce-l privește pe Victor Ponta.

- Dar știți cum e… prim-ministrul nu e mai presus de lege și, dacă a făcut ceva acum 10 ani, nu putem să ținem cont doar de faptul că e prim-ministru, pentru că nu are imunitate.

- Deocamdată avem prezumția de nevinovăție.

- Bun, dar vorbesc de anchetă.

- Acum vă puneți și dvs. întrebarea: cum i-a venit acelui procuror ideea, eu nu cred în faptul că a trăit domnul procuror Uncheșelu, sau cum îl cheamă, cu o idee așa când era el student la Facultatea de Drept, că a făcut- o mai târziu și până să ajungă... Eu cred că i-a pus cineva un dosar în brațe. De aia mi se pare. Păi cine? Dacă e la DNA? Am văzut și scrisoarea oamenilor muncii – mi-a plăcut expresia lui Ion Cristoiu - scrisoarea oamenilor muncii din DNA – iar nu mi s-a părut corect.

- Ce vreau să înțeleg de la dvs. este dacă există acest sentiment de nedreptate...

- Da, de nedreptate care i se face lui Victor Ponta.

- Există în interiorul PSD?

- Nu numai în interiorul PSD. Cred că și aliații noștri, Tăriceanu, Gabi Oprea, cred că-l au. Acest sentiment toți îl avem. De aia mi s-a părut mie - și-am să vă spun un lucru foarte important acum, nu l-a spus nimeni, dar eu îl spun -, mie mi se pare că PNL nu vrea la guvernare.