Biografiile „ascunse” ale favoriților clanului Dăncilă. Cine sunt cei propuși pentru președinte executiv și secretar general al PSD

Biografiile „ascunse” ale favoriților clanului Dăncilă. Cine sunt cei propuși pentru președinte executiv și secretar general al PSD

Un necunoscut până nu demult, Daniel Suciu a fost propulsat de Liviu Dragnea întâi ca lider de grup la Camera Deputaților. Provenit din organizația Bistrița-Năsăud, Daniel Suciu a fost folosit de Liviu Dragnea pentru a-i mai pune frână liderului județean, Radu Moldovan. Unul dintre cei mai nervoși șefi de organizații, care venea cu afirmații grele împotriva lui Dragnea și potolit tot mai greu de acesta la ultimele încercări de anihilare a președintelui partidului din interior.

Radu Moldovan o are în organizație și pe Doina Pană cu care a avut conflicte majore în vremea când aceasta era ministrul Apelor și pădurilor, motiv pentru care aceasta s-a și retras de o vreme în planul doi.  Moldovan și-a impus omul său la Ministerul Apelor și pădurilor, pe Ioan Deneş, însă a continuat să aibă o relație contondentă cu Dragnea. 

Promovarea lui Daniel Suciu ca lider de grup la Camera Deputaților a fost făcută fără o discuție cu el, Suciu fiind foarte apropiat de Dragnea. Colegii săi povestesc că pe vremuri nu știa cum să mai intre în grațiile acestuia. Adeseori le spunea colegilor că Dragnea este ca un tată pentru el și că nu va uita niciodată ce a făcut pentru el.

Și aceste mesaje au ajuns unde trebuie, adică la Dragnea, astfel că Suciu a fost din nou promovat la MDRAP și vicepremier. Paradoxal, din nou fără acordul lui Radu Moldovan, care a fost vizibil deranjat de această mișcare pentru că îi periclita cel de-al doilea ministru pe care îl avea, Ioan Deneş, și care este mult mai important pentru socotelile lui legate de buștenii și cheresteaua României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Daniel Suciu a bătut țara în campanie și peste tot a explicat cu patos despre PNDL și creatorul său, Liviu Dragnea. Declarațiile pe care le-a făcut și în prezența liderului partidului pe care l-a însoțit în unul dintre ultimele turnee prin țară sunt memorabile. În discuții private, Suciu s-a declarat adesea scandalizat de „tupeul” premierului Viorica Dancilă de a încălca deciziile CEx atât în privința OUG-urilor pe Justiție, dar mai ales a restructurării guvernului.

Până pe 26 mai, a fost destul de rezervat față de premier, colegii din guvern povestind că brusc după 27 mai, a devenit omniprezent lângă Dăncilă, declarându-i credință și susținere. Cert este că „farmecele” sale sigur au funcționat de vreme ce premierul îl preferă ca președinte executiv la partid, din nou, împotriva voinței șefului de organizație Radu Moldovan.

Marius Dunca

Susținerea Vioricăi Dăncilă pentru Marius Dunca este la fel de ciudată pentru că acesta este recunoscut, ca și Daniel Suciu, ca unul dintre cei care interpretau ode la comandă pentru Liviu Dragnea. Numai că el se pare că este deja „interpret” de profesie, de vreme ce același lucru l-a făcut și cu Ponta, și cu Dragnea, și acum s-a lipit de Dăncilă.

În perioada guvernului Ponta, Dunca a fost șef la ANPC.  Ponta l-a demis a doua zi după tragedia de la Colectiv pentru declarațiile potrivit cărora cu o zi înainte, o echipa a ANPC fusese la locația unde a avut loc incendiul, dar nu a putut face niciun control.

Retras pentru o perioadă pe statul de plată al proprietarului fabricii de zahăr Bod cu 5.000 de euro pe lună, Dunca nu a stat departe de politică și în 2016 a candidat pe lista de senatori a PSD Brașov.

Devenit ministrul Tineretului și sportului în Guvernul PSD, tânărul ministru a atras atenția presei cu viața de lux pe care o ducea, deși veniturile din declarația de avere nu justificau sub nicio formă această bunăstare. BMW x5, Audi 8, penthouse într-un complex rezidenţial din Brașov, vacanțe de lux, haine scumpe, ceas de 15.000 euro la mână, fuma trabucuri de zeci de euro bucata și se învârtea în cercurile de lux ale Capitalei. Aceste dezvăluiri publice argumentate de jurnalistul Tolontan la acea vreme, l-au forțat pe Dunca să demisioneze din guvern, întrând pentru o perioada în dizgrația partidului la nivel central.

Folosind însă momentele tensionate din interiorul partidului, Dunca a aplicat tactica odelor la adresa președintelui partidului pentru a reveni. Astfel că a revenit din nou pe cai mari, iar protejata sa Roxana Mânzatu a primit un loc de vicepreședinte la nivel central și devenea favorită pentru un post de ministru.

Lucru materializat cu ajutorul lui Dăncilă, în schimbul sprijinului pentru poziția de președinte PSD.

Partidul însă a pierdut din cauza sa doi parlamentari care au plecat la PRO România, Dragnea reușind să-I aducă înapoi pentru refacerea majorității. Însă numai pentru scurt timp, imediat după „plecarea” lui Dragnea pe 27 mai, ei revenind la Pro România.

Așadar cele două feţe „noi” pe care Viorica Dăncilă le girează pentru președinte executiv nu sunt nici pe departe acele personaje pe care președintele interimar le tot clamează în toate ieșirile publice.

I-a dat la o parte pe Paul Stănescu, pe Gabriela Firea, pe Marian Oprișan, pe Nicolae Bădălău, care au ajutat-o în acest demers de lichidare a lui Dragnea, justificând că este nevoie de oameni noi cu imagine bună care nu pot fi atacați.

Numai că dacă Suciu are pe „coadă” odele și apropierea de Dragnea, la Dunca lucrurile stau mult mai rău. Asocierea sa cu scandalul Colectiv, care a dus la căderea guvernului Ponta, dar și dezvăluirile despre averea sa nejustificată, reprezintă o problema uriașă de imagine pentru Viorica Dăncilă.