Dan Petre Popa a murit. Jurnalistul urma să lanseze o carte despre istoria Moldovei
- Emma Cristescu
- 23 august 2023, 22:45
Dan Petre Popa a murit. Jurnalistul și fostul director al editurii Albatros urma să se opereze la picior și să lanseze o nouă carte de istorie. Un apropiat al acestuia a anunțat tragica veste.
Dan Petre Popa a murit la 64 de ani. Avea de ceva ani deficiențe locomotorii. Acesta a fost director al editurii Albatros și consilier de presă al grupului Awdi în 2008. În ultimii ani, el a activat freelancer ca fotoreporter, jurnalist politic și de investigații. A lucrat în echipa primei Zile Naționale a României (1 Dec. 1990) și a Centrului său (Internațional) de Presă de la Alba-Iulia.
Dan Petre a fost embru fondator: Radio Brândușa Alba-Iulia (primul post particular de radio din Ardeal).
Un apropiat al jurnalistului a povestit că unul din visele sale a fost să repună stema noastră veche pe drapel. Acesta a mai spus că Dan Petre Popa urma să lanseze o carte despre istoria Moldovei. Nu a apucat să își ducă planul la bun sfârșit, dar a lăsat în urma sa o carieră impresionantă.
Jurnalistul cu o corectitudine ieșită din comun a avut multe realizări, dar puțini bani. Apropiatul acestuia consideră că problemele financiare au dus la degradarea sa fizică.
Dan Petre Popa nu a mai apucat să își îndeplinească visul
„Dan nu mai este și, o dată cu el, s-a mai dus un fascicul de lumină în cer, un suflet poetic de mare visător. Un erudit și un mare iubitor de carte în toate formele ei. Ba chiar, nedespărțit de ea. În ultimii ani, umbla cu câte una, permanent, în buzunarul de la spatele pantalonilor pentru a o citi în pauzele din prea-legănatul lui mers pe jos. De cele mai multe ori cu pălărie și baston . Avea de ceva ani deficiențe locomotorii. Un om de modă veche la maniere, atent și un bun meșteșugar al cuvintelor. Scria foarte bine.
A fost jurnalist, foto-reporter, corespondent de război din Transnistria și Kosovo, prezent la câteva sute de conferințe de presă. A cunoscut personal pe cei mai importanți lideri politici pe care i-a avut România post-decembristă. Unora le-a fost consilier personal.
Pentru mine a fost un Om Bun, având nuanțată o demnitate și o corectitudine ieșită din comun. Un lup solitar care s-a hrănit cu idealuri prea mari pentru țara asta de azi. A trăit toată viața cu puțin și mai tot timpul nu a avut bani. Și poate și acest trai a contribuit la degradarea sa fizică.
Avea un proiect editorial aproape de final, o nouă carte despre istoria Moldovei și îmi tot zicea că o să mă ia cu el intr-un turneu prin marile orașe să o lansăm. Dar, întâi, trebuia să se opereze la un picior. A fost unul dintre cei mai desăvârșiți patrioți pe care i-am cunoscut. Și nu la modul declarativ. De exemplu, unul din visele sale a fost să repună stema noastră veche pe drapel. Și a mers personal cu proiectul la toți președinții de după 2000. Dumnezu să îl aibă în pază și să îi fie amintirea frumoasă! ”, a scris Florian Ciobanu pe Facebook.
Realizările care nu vor fi uitate
Apropiatul jurnalistului a enumerat și câteva din realizările acestuia. Cărțile, campaniile și anchetele jurnalistice vor rămâne în sufletul celor care l-au cunoscut.
„Dan a făcut multe fapte care au rămas. Enumăr câteva așa, la întâmplare: Tărgul de Carte Veche din fața Universității (2003 - 2009); peste treizeci de titluri scoase, cărți editate prin mecenat, forțele-energia-contactele și editura lui, celebra Editură Albatros. Anchete jurnalistice: decembrie ”89”; destructurarea Romgaz; Apele Minerale; ”vânzarea” Petrom; ”vânzarea” Romtelecom; prognoză politică; acapararea României de către serviciile ”de securitate” interne; preluarea de către mediocri a spectrului politic; anihilarea Rodipet (a presei scrise, a difuzării presei și a jurnaliștilor din domeniu); distrugerea clasei de mijloc; Roșia Montană etc.
Campanii: „Cultura a coborât în stradă”; Muzeul Omului Simplu; Stema pe Steag; promotor Greenpeace în România; armonizare legislativă; controlul filologic al legilor; membru fondator al Colegiului Național al Apărării; ; relegalizarea Asociației Cultul Eroilor etc. A lucrat în echipa primei Zile Naționale a României (1 Dec. 1990) și a Centrului său (Internațional) de Presă de la Alba-Iulia; Membru fondator: Radio Brândușa Alba-Iulia (primul post particular de radio din Ardeal); Asociația G.L.I.E.; Asociația Buchiniștilor de la Universitate; Asociația Cartea Veche; Casa de Lobby; preluarea, relansarea și conducerea Editurii Albatros etc”, a spus acesta.