Dan Barna a decis să lase politica deoparte pentru o zi și să își demonstreze calitățile de gospodar adevărat. Alături de câțiva colegi și prieteni, a mers să participe și să ajute la tradiția tăierii porcului. Barna a devenit nostalgic și în mintea lui au început să reapară amintiri din copilărie, când ziua de Ignat era una dintre cele mai active. Bășica porcului umflată cu grăunțe este una dintre activitățile care îi aduce acum zâmbetul pe buze.
Copilăria este cea mai frumoasă perioadă a vieții noastre, iar amintirile ei ne vor urmări toată viața. Copilul din nou se ascunde și iese deseori la iveală atunci când ceva ne aduce aminte de perioadele de demult.
În prag de sărbători, Dan Barna a devenit emoționant, vorbind despre Crăciunul petrecut la bunici. Se pare că Ignatul era una dintre zilele cele mai active, având numeroase „treburi” de făcut. Printre acestea, vicepreședintele USR enumeră „călăritul porcului, bășica umflată sau competiția între copii ca să prinzi niște ureche crocantă sau coadă.
"În copilărie, de Ignat, eram negreșit la bunici. Pentru ei tăierea porcului era un moment esențial în pregătirile pentru Crăciun. Atmosfera era ca în mai toate casele în care această tradiție e păstrată: multă voie bună și sarcini judicios împărțite de gospodarul în a cărui curte te aflai. Noi, copiii, mârâiam întâi dimineața de frig și de trezit devreme, dar odată activați ajutam cu ce puteam, comentam curioși și încercam, nu întotdeauna cu succes, să nu stăm în calea adulților. Și mai erau distracțiile momentului: călăritul porcului, bășica umflată - cu boabe de porumb în ea ca să zornăie, competiția între copii ca să prinzi niște ureche crocantă sau coada și alte năzbâtii cu șorici”, a postat Dan Barna pe pagina sa personală de Facebook.
Dan Barna pune osul la muncă și taie porcul, conform tradițiilor de demult
Vicepreședintele USR susține că, după moartea bunicilor, nu a refuzat nicio invitație a cuiva la tăierea porcului. Luni, alături de câțiva colegi și prieteni, au mers în curtea unui localnic din Ialomița și au participat la această tradiție pe care românii încă o mai păstrează.
„După ce bunicii mei n-au mai fost, n-am refuzat niciodată o invitație de a lua parte la tradiția Ignatului. Pentru că de fiecare dată, în astfel de ocazii, se păstrează viu un spirit de comunitate și familie. Și nimic nu e mai important decât sentimentul că aparții unei comunități și unei familii cu care împarți bune și rele.
Așa a fost și azi la Gârbovi, Ialomița, unde alături de câțiva colegi și prieteni, în curtea gospodarului locului Vasile Popa, am avut bucuria să contribuim, în mod firesc, la păstrarea unei tradiții la care ținem cu toții”, a mai scris Dan Barna.
Vicepreședintele USR nu s-a sfiit să pună mâna pe paie sau pe cuțit, iar pentru acest lucru a fost răsplătit cu șoric, o cană de vin fiert și o pomana porcului gătită tot de ei.