Dan Barna a recunoscut că ancheta Rise Project este corectă: „Este o anchetă foarte consistentă și e normal ca într-o campanie electorală, e inerent cumva ca într-o campanie electorală candidații cu șanse să fie verificați de presă. Este un lucru foarte bun, asta înseamnă libertatea presei și e normal că există lucrul acesta în România”.

„Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire.”, așa începea ancheta Rise Project.

Dar a lăsat să se înțeleagă că se simte țintit: Sper și sunt convins că în zilele următoare vor exista anchete similare și pentru ceilalți candidați la alegerile prezidențiale”, a spus Barna, marți seară, la Digi24.

Recunoaște că s-au irosit aiurea fonduri europene, proiectele rezistând doar pe perioada finanțării :„Pe fond, însă, lucrurile sunt mult mai nuanțate și mult mai diverse. Într-adevăr, sunt invocate în acea anchetă câteva structuri de economie socială care n-au avut succes după perioada de sustenabilitate. Ceea ce nu se spune este că toate aceste structuri au funcționat pe perioada de implementare, au funcționat pe perioada de sustenabilitate, au asigurat locuri de muncă pentru persoane vulnerabile, au plătit taxele și impozitele, am fost verificate și monitorizate de autoritățile naționale și europene.”

Apărarea sa constă în lipsa oricăror indicii de fraudare: “Nu a existat niciun element de neregularitate sau de corecție financiară, lucru confirmat confirmat și de ancheta propriu-zisă a jurnaliștilor de la Rise Project. Este pur și simplu o analiză a faptului că au existat foarte multe dificultăți în acele prime programe de fonduri europene pentru economia socială și noi am fost unii care am luptat foarte mult cu ministerul pentru modificarea acestui program spre ceea ce este în prezent”, a insistat liderul USR.

„(Informațiile, n.red.) sunt incomplete în foarte multe chestiuni, dar pur și simplu, da, au ales câteva elemente la părți din proiecte unde, după sustenabilitate, acele proiecte nu au supraviețuit în economia de piață. E una din marile provocări ale structurilor care lucrează cu persoane vulnerabile să rămâne competitive la finalul proiectelor”, a mai spus președintele USR.

Citiți aici ancheta:

Barna, licitațiile trucate și oameni cu dizabilități lăsați de izbeliște. Ancheta care îl poate „îngropa” pe candidatul USR