Evenimentul Zilei > Politica > Dan Barna a explicat ce „beneficii semnificative” are un buletin fără adresă
Dan Barna a explicat ce „beneficii semnificative” are un buletin fără adresă

Dan Barna a explicat ce „beneficii semnificative” are un buletin fără adresă

Vicepremierul Dan Barna a declarat joi, în cadrul unei vizite de lucru la Iași, că existența adresei pe buletin nu aduce niciun beneficiu, în timp ce separarea identității persoanei de adresă are două beneficii semnificative pentru două categorii de populație.

Dan Barna a explicat ce „beneficii semnificative” are un buletin fără adresă. „Când au dispărut prenumele părinților, s-a întâmplat ceva?”, a întrebat Barna miercuri.

„Separarea identității persoanei de adresă are două beneficii semnificative pentru două categorii de populație.  Pe de o parte, cetățenii defavorizați, și sunt foarte mulți în această țară, care nu dețin o proprietate și care au probleme reale în a găsi pe cineva să meargă cu ei de mână la poliție să spună îi iau în spațiu…

Nu se mai merge cu proprietarul la secţia de poliţie

Cealaltă categorie, și mai numeroasă, este populația activă. Practic, marea majoritate a populației tinere care migrează foarte firesc pentru a găsi un loc de muncă mai bun, pentru oportunitate de job, și care de fiecare dată trebuie să își găsească o chirie, să convingă proprietarul să meargă cu el de mână să dea declarație la poliție sau să-și facă acte noi.

Toată această birocrație foarte consistentă și de fapt nenecesară pentru că în realitate, evident fiecare cetățean își păstrează proprietatea… Că am auzit și năzbâtia că dacă nu mai ai adresa în buletin ți se iau casele, dar în realitate existența adresei pe buletin nu aduce niciun beneficiu, dar cară după ea o birocrație aberantă”, a subliniat Dan Barna.

Dan Barna

Ce ştie Barna despre buletinele din Europa

Copreşedintele USR PLUS a mai spus că în Europa există doar două sau trei state în care adresa este trecută în cartea de identitate: „Majoritatea țărilor europene nu mai au adresa pe cartea de identitate, tocmai pentru că identitatea unei persoane nu este condiționată de adresă pentru că avem CNP.

Povestea cu adresa este una istorică din vremuri de după război, când nu exista CNP. În momentul în care ai CNP, de unde rezultă foarte clar județul, ultimele șase cifre din CNP de fapt asta fac, nu mai e necesară această adresă pe buletin și atunci toată birocrația să-ți schimbi cartea de identitate pentru fiecare mutare profesională nu mai e necesară, deci este o simplificare.”

A rezolvat-o şi cu înregistrarea fiscală

De asemenea, Dan Barna a punctat că oamenii se vor înregistra fiscal unde produc veniturile şi nu crede că vor fi probleme în ceea ce privește turismul electoral: „Problema cu turismul electoral nu există pentru că în realitate CNP îți permite să votezi o singură dată, deci votul multiplu e eliminat, iar votul local oricum ține de locul unde ești înregistrat pentru taxe și impozite, deci nu este o problemă.

Iar pentru parlamentare e mult mai firesc să poți vota acolo unde ai reședința și funcționezi decât să trebuiască să faci o călătorie în ziua votului până în județul de multe ori departe de marile centre.”

Foto: Răzvan Vălcăneanţu