Evenimentul Zilei > Politica > Barna insistă pe eliminarea adreselor din cărțile de identitate: Când au dispărut prenumele părinților, s-a întâmplat ceva?
Barna insistă pe eliminarea adreselor din cărțile de identitate: Când au dispărut prenumele părinților, s-a întâmplat ceva?

Barna insistă pe eliminarea adreselor din cărțile de identitate: Când au dispărut prenumele părinților, s-a întâmplat ceva?

Alianța USR PLUS va propune ca informațiile privind adresele de domiciliu a posesorilor să fie eliminate de pe cărțile de identitate. Vicepremierul Dan Barna a explicat ce presupune acest proces.
Vicepremierul Dan Barna a explicat motivele pentru care alianța USR PLUS dorește să elimine de pe cărțile de identitate adresele de domiciliu ale românilor. Potrivit lui Dan Barna, trecerea adresei de domiciliu în buletin este un mecanism birocratic care complică multe dintre demersuri, în loc să le simplifice.
„Societatea e mult mai mobilă, această condiționare de deținere a unei proprietăți, în momentul în care apare adresa de locuință în documente – această birocrație nu este necesară. Identitatea nu este condiționată de locul rezidențial.

Foarte mulți oameni nu ajung să voteze pentru că au un domiciliu în altă parte. Foarte puțini fac călătorie acasă ca să voteze. Am prezentat aseară argumentele în coaliție, au rămas să se gândească. Am deschis dezbaterea fiindcă din august vom avea acele modificări la cărțile de identitate (vor fi implementate cărțile electronice – n.r.).

Nu multe legi trebuie modificate în acest sens. Prezența adresei pe cartea de identitate nu este condiționată decât de un singur act normativ. Legile le schimbăm la rând, cum vin, a spus Dan Barna când a fost întrebat cum vor fi modificate prevederile legislative”, a declarat Dan Barna.

Românii vor avea identitate fără proprietate

„Identitatea nu trebuie să aibă nicio legătură cu locul unde un om locuiește. Asta nu înseamnă că omul nu mai are o adresă. Definiția identității persoanei nu trebuie condiționată de deținerea unei proprietăți. Când plătești taxe, impozite, ești trecut cu locul unde stai.

Adresa este unul dintre elementele care poate lipsi din CI. Elementele definitorii vor fi – nume, prenume, data nașterii, CNP-ul”, potrivit vicepremierului Dan Barna.

„Nu vor mai fi prevăzute numele și prenumele părinților. (…) Nu se schimbă nimic. Celelalte țări se descurcă foarte bine și fără adresă pe cartea de identitate. Vorbim despre simplificări, nu complicații. Când au dispărut prenumele părinților de pe cartea de identitate, s-a întâmplat ceva? Scoatem o informație de care nu e neapărat nevoie – lucrurile devin mai simple, nu mai complicate”, a explicat vicepremierul.

Cum vor vota românii

„Sistemul actual de vot care împiedică votul multiplu va funcționa la fel de bine. Se schimbă legislația electorală? Da, solicitarea noastră de a face acea comisie el în care să adresăm această problemă a votului este o cerință care sper că după ce trece septembrie electoral și ne întoarcem la guvernare, vom avea această comisie.

Într-adevăr, poate vota la parlamentare oriunde în țară. Pe cine va vota? Pe cei din circumscripția unde are rezidența”, a spus Dan Barna la Digi24.