Cărți de identitate electronice din august. Ce informații vor conține
- Ionel Sclavone
- 9 aprilie 2021, 22:00
Noile cărți de identitate electronice, cu cip, vor intra în vigoare începând cu luna august și vor conține o serie de informații suplimentare.
Noua carte de identitate electronică – cu cip – va intra în vigoare de la începutul lunii august. Acesta va fi în conformitate cu reglementările Uniunii Europene.
Reprezentanţii Direcţiei privind Evidenţa Populaţiei din MAI au dat o serie de explicații legate de informațiile care vor fi conținute de cartea electronică de identitate. Noul document de identitate va conține un certificat pentru semnătură electronică şi datele biometrice ale titularului. Este vorba despre imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Instituţia abilitată de lege să producă noile cărți de identitate electronice este Compania Naţională „Imprimeria Naţională”. Această instituție va achiziționa echipamentele și produsele software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate. De asemenea, va asigura comunicațiile şi serviciile necesare funcţionării neîntrerupte a echipamentelor şi produselor software.
„În acest context, producerea cărţilor electronice de identitate se realizează, centralizat, de către Imprimeria Naţională fiind abilitată să achiziţioneze şi să pună la dispoziţia structurilor M.A.I. responsabile, precum şi a Ministerului Afacerilor Externe, echipamentele şi produsele software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate. Personalizarea documentelor se va realizeaza, centralizat, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-o comunicare a MAI pentru Romania TV.
Ce va conține cartea de identitate electronică
Cartea de identitate electronică va fi disponibilă începând din 2 august. Conform reglementărilor în vigoare, aceasta va conține o serie de informații cu caracter personal. Este vorba despre numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia titularului, data şi locul naşterii, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, CNP și adresa de domiciliu. Aceste informații apar și pe actualele documente de identitate.
În plus, cartea electronica va mai conține un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, așa cum sunt definite în legislaţie. De asemenea, va mai conține datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Titularul va putea să utilizeze semnătura electronică ca să se autentifice online în sistemele informatice ale instituțiilor publice și private. Aceasta pentru a beneficia de servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF etc. Cartea electronică de identitate va înlocui cardul naţional de asigurări sociale de sănătate. Astfel, funcționalitățile cardului de sănătate va fi asigurat de noul act de identitate. Pe cale de consecinţă, cetățeanul va deține un singur document, actul de identitate, iar nu două – cardul de asigurări de sănătate.
Actul de identitate va conține și toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de legislația europeană. Astfel, deținerea acestora va permite libera circulație a deținătorilor în spațiul Uniunii Europene.
Cetățenii pot opta pentru cărți de identitate simple
Pentru cei care nu vor cărți de identitate electronice, cu cip, autoritățile vor pune la dispoziție cărți de identitate simplă. Acestea conțin toate datele de identificare, mai puțin cele stocate pe cip-ul electronic.
Viitoarea carte de identitate simplă va fi de tip cartelă și va avea aceleași dimensiuni ca în prezent 105 pe 74 de milimetri. Cărțile de identitate vor fi tipărite pe o singură față și vor conține aceleași informații ca și în prezent,
Este vorba despre denumirea statului, denumirea documentului, seria și numărul, denumirea structurii emitente, termenul de valabilitate, fotografia titularului codul numeric personal, numele de familie şi prenumele, cetăţenia, locul naşterii, sexul, domiciliul.
Cărțile de identitate simple nu vor mai permite titularilor să circule liber în Uniunea Europeană, doar în baza actului de identitate. Ei vor avea nevoie de un pașaport valabil dacă vor dori să călătorească în afara granițelor.