Evenimentul Zilei > Politica > Dacian Cioloș, despre cazul Ditrău: „Sunt consecințe atunci când ajungem să fim conduși de politicieni iresponsabili”
Dacian Cioloș, despre cazul Ditrău: „Sunt consecințe atunci când ajungem să fim conduși de politicieni iresponsabili”

Dacian Cioloș, despre cazul Ditrău: „Sunt consecințe atunci când ajungem să fim conduși de politicieni iresponsabili”

Dacian Cioloș a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj după cele întâmplate la Ditrău. Președintele Plus, a atras atenția auspra „pericolului discursului antimigrație și xenofob”, care, spune el, „nu trebuie subestimat”.

„Cazul din Ditrău a scos la iveală mai multe probleme – de la sărăcie până la manipularea oamenilor prin frică și dezinformare – probleme care, dacă nu vrem să alimenteze populismul și extremismul, trebuie să fie tratate cu atenție. Reacția localnicilor a confirmat care sunt consecințele atunci când ajungem să fim conduși de politicieni iresponsabili, fără viziune și fără niciun proiect pe termen lung pentru regiunea sau comunitatea pe care ajung să o administreze.

Când a fost ultima dată când primarul din Ditrău și președintele Consiliului Județean Harghita au stat de vorbă cu localnicii pentru a le afla problemele? Când a fost ultima dată când cei doi au stat de vorbă cu angajatorii din regiune și cu posibilii investitori?

De ce trebuie să ajungem în pragul unei crize pentru a descoperi ceea ce nu funcționează?

Localnicii ar fi așteptat mult mai mult din partea primarului Puskas Elemer decât un îndemn la rugăciune. Oamenii au nevoie de soluții la problemele lor, nu de iluzii, iar discursul xenofob și rasist nu poate fi îngăduit sub nicio formă și în nicio circumstanță.

Contează ce facem de acum înainte.

Cum abordăm, de exemplu, problema salariilor mici din regiune și a muncii la negru, care fac locurile de muncă neatractive pentru localnici? Cum compensăm lipsa forței de muncă, accentuată drastic de plecarea cetățenilor români în străinătate?

Cum tratăm importul de forță de muncă? Care este strategia României în acest domeniu? Ce soluții avem pentru a limita propagarea discursurilor incitatoare la ură? Ce responsabilitate au autoritățile publice, la toate nivelurile, în acest proces?

Pericolul discursului antimigrație, xenofob, impactul dezinformării sunt probleme care nu trebuie subestimate nicio clipă. Am văzut la nivel european, dar și internațional efectele lor. Întotdeauna am spus că împreună suntem mai puternici. Multiculturalitatea este un atu și face parte din istoria României și a acelor locuri. Tocmai din acest motiv, discursul xenofob e cu atât mai puțin de înțeles în acea zonă.

Și, dacă tot a devenit Ditrău faimos, cu un renume trist deocamdată, și dacă tot vorbim despre diversitate și cum ar putea decurge lucrurile altfel într-o comună din România, de ce nu ar organiza Primăria Ditrău, cu sprijinul Consiliului Județean, un festival anual al pâinii, la care să fie invitați brutari din toată Europa și din toată lumea, așa cum au propus deja mai mulți pe Facebook?

Ar mai șterge, poate, din această pată urâtă și ar arăta tuturor că pâinea, în toate formele ei, este rezultatul muncii oamenilor, indiferent de culoarea mâinilor lor. Iar a împarți pâinea cu un străin, peste tot în lume, are aceeași semnificație: înțelegere, acceptare, respect, comunitate”, a scris Dacian Ciolos pe pagina de Facebook.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News