Acesta este primul proiect comun al celor două organizații, după ce Cioloș a înființat în urmă cu șapte luni, Platforma România 100. „Comisia de Tăiat Hârtii 2“, este o iniţiativă în care vor fi implicaţi, printre alţii, deputaţii USR Cristian Ghinea şi Cătălin Drulă, primul fiind fost ministru al Cabinetului Cioloş.

În anunțul oficial postat pe siteul mișcării fostului premier tehnocrat, inițiatorii explică motivul demersului lor: „Birocrația este ca o buruiană: dacă nimeni nu o plivește, se dezvoltă și invadează totul în mod natural. Proiectul "Comisia de Tăiat Hârtii 2” își propune să canalizeze energia civică și politică pentru un efort comun de plivire a aberațiilor birocratice.”

Principalele măsuri

Proiectul reia măsurile implementate de Guvernul Cioloș, cum ar fi: „eliminarea obligației de a depune copii legalizate sau cazierul judiciar în relația cu administrația publică; diversificarea și unificarea taxelor aferente înmatriculării, respectiv întocmirii pașaportului și informatizarea și comunicarea cu cetățeanul prin mijloace electronice”.

Reprezentanții formațiunilor au precizat că sunt în căutarea unor voluntari care să identifice proiecte de lege utile debirocratizării, care să monitorizeze instituţiile publice şi care să facă recomandări pentru implementarea corectă a măsurilor de simplificare.