Dacă se găsește viață extraterestră, cum ar trebui să ne anunțe oamenii de știință?
- Dosofteea Lainici
- 12 mai 2024, 21:41
Dacă se găsește viață extraterestră, cum ar trebui să ne anunțe oamenii de știință?
Astrobiologi, jurnaliști, comunicatori științifici și artiști s-au întâlnit în cadrul unui atelier de lucru al Programului de Astrobiologie al NASA pentru a discuta despre posibilitatea descoperirii vieții extraterestre. Atelierul a avut ca scop să reducă decalajul de cunoștințe și să discute modul în care cercetătorii ar putea găsi astfel de dovezi și cum să comunice public despre acestea.
Viața extraterestră, un veșnic mister
Participanții la atelier au discutat despre lecțiile pe care astrobiologia le-ar putea învăța din trecut și despre modul în care acestea ar putea fi aplicate în viitor. Participanții la atelier au discutat despre poveștile vechi de știri extraterestre, cum ar fi meteoritul Allan Hills, despre care s-a crezut că este prima dovadă de viață de pe o altă planetă. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de știință consideră că roca, din punct de vedere chimic, și formele încastrate ale acesteia ar putea fi explicate cu ajutorul geologiei și al chimiei, nu al biologiei.
Procesul științific este caracterizat de dezbateri cu mize mari, iar rezultatele cu mize mari sunt mai susceptibile de a declanșa discuții care ar putea duce la răspunsul corect. De exemplu, anunțul din 2020 privind prezența fosfinei pe Venus a făcut titluri de primă pagină, dar a atras și atenția oamenilor de știință care au analizat afirmația și nu au fost de acord.
Întrebări despre viitoarele descoperiri
Este probabil ca viitoarele descoperiri să includă mai multe ca presupusa fosfină de pe Venus, pe măsură ce oamenii de știință folosesc observatoare puternice pentru a căuta „biosemnături” în atmosferele exoplanetelor. A dovedi că numai ființele vii au produs o presupusă biosemnatura este dificil și poate chiar imposibil. Oamenii de știință prezenți la atelier au cerut agențiilor precum NASA să fie mai deschise, mai sincere și mai prompte, permițând reporterilor să aibă acces la informații și la sursele oamenilor de știință.
Procesul de căutare a semnelor de viață extraterestră este inspirat și nu frustrant, potrivit astrobiologului Adam Robinson. El consideră că o bună informare publică ar trebui să vorbească despre incertitudine, să includă critici, să discute despre procesul dificil de confirmare și să fie sinceră cu privire la viitorul întrebărilor despre „extratereștrii”. Cu toate acestea, elaborarea unui mesaj prea strâns nu generează de obicei încredere și nu se citește ca fiind transparent.
În plus, există mesaje mixte care apar atunci când oamenii nu sunt familiarizați cu procesul de cercetare. O proporție semnificativă a publicului crede că am găsit deja extratereștrii, ceea ce poate duce la alarme false sau la rezultate neconcludente. Pentru a transmite incertitudinea, procesul științific și dezbaterea continuă necesită dezmințirea informațiilor incorecte. Participanții la atelier au concluzionat că comunitatea trebuie să se împace cu faptul că nu putem face prea multe pentru a încerca să fim precauți, de îndată ce va exista o descoperire interesantă, nimeni nu va mai fi atent.
sursa: