Ziua Europei Unite, sărbătorită de academicienii din România și Republica Moldova
- Angelina Olaru
- 9 mai 2024, 17:31
„Să formăm tinerele generații de cercetători performanți ai acestei țări!”
Cu ocazia Zilei Europei, la ora aceasta, Academia Română și Academia de Științe a Republicii Moldova organizează Conferința „Consolidarea spațiului științific românesc în context european”. Evenimentul se desfășoară în format mixt și poate fi urmărită pe platforma zoom, conform Planului de acțiuni comune ale celor două academii.
„Să transformăm sistemul de educație și cel de cercetare într-un sistem atractiv pentru tinerii talentați din România și Republica Moldova”. Conferința a fost deschisă cu mesaje de salut, de către academicienii Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române și Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova.
În cuvântul său de deschidere, academicianul Ioan Dumitrache a subliniat importanța acordării unei mai mari atenții la formarea resurselor umane pentru cercetare. „Să transformăm sistemul de educație și de cercetare într-un sistem atractiv, în care tinerii talentați din România și Republica Moldova să fie prezenți în programele de cercetare, elaborate în comun, de către cele două academii. Să formăm tinerele generații de cercetători performanți ai acestei țări! Or, cercetarea științifică, alături de educație și inovare, joacă un rol cheie în dezvoltarea societății, cu impact major asupra calității vieții”, a spus academicianul Ioan Dumitrache.
Domnia Sa a evocat preocuparea majoră a Academiei Române și a Academiei de Științe a Republicii Moldova în ceea ce privește realizarea unor parteneriate și programe comune de cercetare științifică, precum și de acordare a premiilor pentru cercetarea științifică, având obiectivul de creare a unor centre ale excelenței și performanței, compatibile cu cele existente la nivel european.
„Am inițiat o apropiere fără precedent a celor două instituții academice surori”
Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova a remarcat faptul că evenimentul de astăzi reprezintă o frumoasă inițiativă a celor două academii de a sărbători împreună Ziua Europei și de a evidenția contribuțiile mediului academic la promovarea imaginii, științei și culturii românești în Europa și în lume.
„Este o zi deosebită pentru întregul spațiu românesc. În contextul situației favorabile create, am inițiat o apropiere fără precedent a celor două instituții academice surori. Planul de acțiuni comune, aprobat pe 4 aprilie 2023 și actualizat pe 2 aprilie 2024, a deschis noi orizonturi pentru crearea unui spațiu românesc științific și cultural comun. Remarcabil este faptul că sărbătorile naționale ce țin de cultură și limbă română sunt marcate împreună, în statele noastre: Ziua Culturii Naționale, din 15 ianuarie, Ziua Limbii Române, pe 31 august”, declară academicianul Ion Tighineanu.
Crearea unui spațiu românesc științific și cultural comun
La conferință a mai luat cuvântul profesorul Randy Schekman, de la Universitatea California, Berkeley, Laureat al Premiului Nobel, care se mândrește cu originea basarabeană a bunicilor săi. Domnia Sa a vorbit despre știința românească în contextul celei europene și influența pe care a avut-o asupra carierei sale ilustrul biolog și medic român George Emil Palade, care a avut un rol esențial în crearea biologiei celulare moderne, prin experiențele sale geniale.Academicianul Bogdan C. Simionescu susține o comunicare despre rolul și importanța institutelor Academiei Române.
Academicianul Mihai Cimpoi din Chișinău va oferi informații de ultimă oră cu privire la importanța unor cercetări eminescologice în contextul interrelațiilor culturale europene. La conferință va mai lua cuvântul scriitorul Ion Hadârcă, membru corespondent al academiei de peste Prut, despre dimensiunea europeană a operei cantemiriene.