Dacă nu a reușit Kovesi cu Dosarul Revoluției, de ce ne mai încăpățânăm?!
- Simona Ionescu
- 11 noiembrie 2021, 08:16
Unii ziceau ieri că a căzut ca un trasnet vestea că Dosarul Revoluției (da, ăla închegat acum 31 de ani!) se întoarce la Parchet. O glumă...Ce trăsnet? Mai avem speranța că vom afla adevărul juridic dintr-un dosar cu sute de volume, câte intră într-o cameră, cu un ultim rechizitoriu de 250 de pagini și cu 5.000 de persoane părți civile?
Ce speranțe să mai ai când „Zeița Justiției”, cum a fost numită Laura Codruța Kovesi, nu a reușit în anii când a fost procuror general să ducă la bun-sfârșit Dosarul Revoluției! Dacă nu ea, tânăra care-i promitea președintelui Băsescu că va trimite în judecată un rechizitoriu complet și de necontestat, cine să reușească?! Timpul și modul de lucru al procurorilor care i-au urmat ne-a dovedit că nimeni.
Ca jurnalist, am citit mai multe referate și rechizitorii ale acestui dosar din 1992 încoace. În toate situațiile, pe vremea mai multor procurori generali, cineva, undeva, găsea o hibă și Dosarul Revoluției se reîntorcea la Parchet. Revoluționarii, în frunte cu Dan Iosif și Doru Mărieș, erau revoltați. Într-o zi, Dan Iosif a murit și a rămas să se lupte cu sistemul Doru Mărieș.
Era din ce în ce mai limpede, încă de la începutul anilor 2000, că în acest dosar se vor cheltui încă mulți bani cu ancheta, dar că finalitatea lui va fi departe sau nu va exista niciodată. Totuși, după plecarea lui Ion Iliescu de la Cotroceni, în 2004, speranțele au reînviat.
Revoluționarul Mărieș și o parte dintre jurnaliști reclamam că nu e în regulă ca de aflarea adevărului juridic în Dosarul Revoluției să se ocupe tocmai procurorul care-i trimisese la moarte prin împușcare pe Nicolae și Elena Ceaușescu, printr-un simulacru de proces.
Dan Voinea era procuror militar în 1989, maior, avea 39 de ani și unii dintre colegii lui afirmau că nu a fost cooptat în „completul Ceaușescu” dintr-o întâmplare. Rechizitoriul pe care l-a făcut și susținut în procesul Ceaușeștilor spune multe. Dar mai ales faptul că trebuia să se scape urgent de dictatori, iar noii lideri ai puterii să-și preia rolurile liniștiți.
Ani de zile, Dan Voinea, procurorul din procesul soților Ceaușescu, s-a ocupat de Dosarul Revoluției. Chiar și în mandatul Laurei Kovesi. Mărieș și revoluționarii lui au țipat mereu că Voinea încurcă ițele de nu o să le mai desfacă nimeni chiar dacă lista inculpaților a devenit consistentă: Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman etc. Și chiar așa s-a întâmplat. Înalta Curte a tot returnat dosarul la Parchet.
Anul trecut, chiar înainte de comemorarea a 30 de ani de la Revoluție, Inalta Curte de Casație și Justiție a retrimis la Parchetul Militar dosarul pentru niște remedieri și completări. S-au străduit procurorii militari, au mai muncit 5 zile, cât li s-a dat termen, și au pus din nou pe masa instanței faimosul dosar. În 21 mai, un judecător de cameră preliminară a decis ca dosarul să fie restituit anchetatorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Hotărârea magistratului a fost atacată de procurorii militari şi de mai multe părţi vătămate. Contestaţiile lor au fost respinse miercuri, 10 noiembrie.
Așa cum știți deja, ieri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă prentru restituirea la Parchetul Militar a Dosarului Revoluţiei. Punct și de la capăt. Adică 31 de ani de anchete și sume uriașe cheltuite cu salariile procurorilor, magistraților, personalului auxiliar s-au dus pe apa sâmbetei. „Vom face în acest dosar o plangere adresata CEDO, în vederea sancționarii, din nou, a României, ne-a spus avocatul Adrian Cuculis, unul dintre apărătorii din acest dosar-mamut.
Foarte bine, să se acționeze și la CEDO, să se acționeze pe toate căile juridice. Dar e clar că nu trebuie să ne mai încăpățânăm să credem că vom ajunge să vedem terminat acest dosar cu sute de volume și cu zeci de milioane cheltuite ca să aflăm „cine-a tras în noi după 22” și cine a pus la cale lovitura de stat din 89. Nu vrea nimeni dintre cei care sunt în fruntea unor instituți ale statului să aflăm. Nici chiar Kovesi, despre care se aude tot mai des că vrea să revină în România și să candideze la președinție ăn 2024.