Sute de mii de pelerini din toate colţurile ţării au ajuns la Iaşi încă de aseară pentru a participa la procesiunea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, ce vor fi scoase mâine dimineaţă din Catedrala Mitropolitană. În speranţa că vor „prinde“ un loc mai în faţă la coadă, credincioşii s-au aşezat la rând dis-de-dimineaţă.

Cei peste un milion de pelerini care sunt aşteptaţi la Iaşi vor avea parte, anul acesta, de o premieră. Astfel, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a decis ca slujba ocazionată de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să aibă loc în faţa Catedralei Mitropolitane.

„Pe 14 octombrie, slujba Sfintei Liturghii se va desfăşura pe o scenă, în mijlocul căreia va fi soborul de ierarhi, iar pe margine vor fi scaunele pentru cei aproximativ 250 de invitaţi, feţe bisericeşti, personalităţi din viaţa publică sau din administraţie“, explică preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Sunt aşteptaţi să participe preşedintele şi premierul

Mâine-dimineaţă, moaştele Sfintei Parascheva vor fi scoase din biserică şi vor fi depuse pe platoul din faţa catedralei. Duminică seara, de la ora 19.00 la 20.30, va avea loc pelerinajul Calea Sfinţilor – scoaterea în procesiune a Sfintelor Moaşte ale Cuvioasei Parascheva, înconjurul prin oraş (străzile Crişan, Sf. Andrei, Palat, bd. Ştefan cel Mare). La fel ca în fiecare an, bisericile vor fi deschise luni seară, astfel încât credincioşii să se poată ruga. Peste 600 de jandarmi vor asigura ordinea publică pe platoul catedralei, unde va fi rândul de pelerini.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva va fi şi anul acesta motiv de pelerinaj electoral pentru politicieni. Astfel, sunt aşteptaţi la eveniment şeful statului, Traian Băsescu, premierul Călin Popescu- Tăriceanu, dar şi liderii tuturor partidelor. Până acum şi-au confirmat prezenţa la Iaşi ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, şi preşedintele PSD, Mircea Geoană.