Cutremurul devastator din Maroc, explicat de un geolog spaniol

Cutremurul devastator din Maroc, explicat de un geolog spaniol Sursa foto: Arhiva EVZ

Carlos González, geolog la Institutul Național Geografic al Spaniei, analizează  motivele care au dus la un cutremur atât de devastator precum cel din Maroc și posibilitățile ca așa ceva să se întâmple în Spania.

Reporter: Se spune că seismul din Maroc este fără precedent în această țară. De ce s-a produs această mișcare tectonică tragică acum?

Carlos González: Cel mai asemănător cutremur a fost cutremurul de la Agadîr din 1960, cu o magnitudine de 5,8, deci considerabil mai mică decât cea de duminică. Se pare că în acest caz presiunea acumulată în zonă a determinat deplasarea unei zone de aproximativ 30 km lungime pe 20 km lățime, generând un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade.

Reporter: Vom vedea episoade similare în viitor în această zonă geografică?

Carlos González: Această zonă se află la mai mult de 500 km de limita în care plăcile eurasiatică și africană se ciocnesc, dar bineînțeles că acolo unde s-a produs un cutremur este ușor să se producă altul cu aceleași caracteristici. Desigur, timpul de repetare a lui poate fi de sute de ani.

Reporter: Spania se află și ea în mijlocul acestor plăci, este posibil un cutremur similar pe teritoriul nostru?

Lacrimi și durere în Maroc

Cutremurul a făcut ravagii. foto: Twitter

Carlos González: În Spania, am avut cutremure asemănătoare, dar cu mulți ani în urmă, precum cel de la Torrevieja în 1829 și cel de la Arenas del Rey, în 1884. Este posibil să mai suferim un alt cutremur precum cel din Maroc în viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reporter: Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a se produce?

Carlos González: În cazul cutremurului din Maroc, presiunea s-a acumulat vreme de mulți ani (nu știm câți) până când zona nu a mai rezistat și s-a produs cutremurul. Condiția ar fi să existe o deficiență în pământ suficient de mare pentru a genera un astfel de fenomen.

Reporter: Cum ați descrie această zonă la nivel seismic? Este mai probabil ca Spania decât Marocul să sufere aceste lovituri?

Carlos González: Marocul este o zonă cu pericol moderat, puțin mai scăzut decât ceea ce putem avea în Spania.

Reporter: Mai mulți experți atrag atenția că nu doar amploarea cutremurului contează, ci și clădirile din zona afectată. Cine este cel mai bine pregătit?

Carlos González: Am văzut exemple precum cutremurul din Haiti, Nepal și, recent, Turcia, cutremure de magnitudine apropiată de 7 grade care distrug o regiune largă. Pe de altă parte, în Japonia sau Chile nu se suferă de obicei daune.

Reporter: După cutremure există de obicei o perioadă de timp în care pot apărea replici. Cât timp este posibil ca pământul să se cutremure din nou? Când se termină episodul?

Carlos González: Replicile sunt o realitate. De fapt, până acum ceva vreme înregistrasem 39 de replici, între magnitudinea 3,5 și 5,1, dar cu siguranță au fost cutremure mai mici pe care nu le putem înregistra din Spania.

Reporter: Ce măsuri de prevenire sau prognoză pot fi luate la nivel instituțional și social pe viitor?

Carlos González: Mai presus de toate, având reglementări de construcție rezistente și adecvate cutremurelor așteptate în zonă, acest lucru asigură că clădirile pot rezista forțelor provocate de cutremur. (Traducerea - Rador)

Sursa: larazon.es