Curtea de Apel Cluj a decis că interceptările telefonice și filajele realizate în timpul anchetelor de ofițeri ai DGIPI sunt nule și ilegale! 23 de inculpați acuzați de delapidare, dare și luare de mită au fost achitați! După interceptările SRI, iată că a venit rândul și celor obținute de fosta unitate „Doi ș-un sfert” să fie anulate.

În motivarea lor, notează clujust.ro, judecătorii Vasile Gojea și Adina Lupea notează: „S-a prăbușit, practic, întreg eșafodajul acuzațiilor”. Anularea probelor strânse de ofițerii DGIPI s-a făcut în baza deciziilor CCR (51/2016, 302/2017, 685/2018 și 26/2019), care a stabilit scoaterea serviciilo secrete din anchete, hotărând că actele de urmărire penală realizate de acestea în dosarele aflate pe rolurile instanțelor sunt lovite de nulitate absolută.

Judecătorii CA Cluj insistă asupra aspectului că ofițerii și agenții din cadrul DGIPI, deși sunt parte a unei structuri a MAI, nu au calitatea de organe de cercetare penală, calitate care ar fi putut să le confere abilitarea legală de a efectua procedee probatorii. Mai mult, în cazurile de la Cluj, Curtea de Apel reține că, deși inculpații au fost supravegheați și monitorizați timp de mai mult de 4 luni, organele de urmărire penală nu au efectuat niciun flagrant, deși acesta era un mijloc de probă ce nu putea fi contestat și care ar fi putut susține acuzațiile aduse de procurori.