Cutremur în Vrancea. Mișcarea seismică a înregistrat 4,2 grade

Cutremur în Vrancea. Mișcarea seismică a înregistrat 4,2 gradeCutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un cutremur s-a petrecut în această dimineață în zona seismică Vrancea, așa cum au anunțat autoritățile. Valul seismic a fost resimțit în mai multe localități adiacente.

Cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter în Vrancea. Un seism s-a petrecut în această dimineață în zona cu activitatea cea mai intensă a României. Aparatele de înregistrat au au înregistrat ora 05:38:44, la care s-a produs cutremurul

Cutremur la primele ore

Seismul din această dimineață s-a produs pe raza județului Vrancea, în zona seismică, la o adâncime de 141.2 km. Epicentrul a fost situat la o distanţă de 49 km Vest de Focşani şi la 67 km Nord de Buzău.

Potrivit INCDFP, distanța de la locul producerii la alte localități a fost: 61 km E de Sfântu-Gheorghe,  74 km E de Brașov, 96 km N-E de Ploiești, 97 km S de Bacău.

„În ziua de 26 Noiembrie 2023, la ora 05:38:44 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 142.8 km” se arat într-o comunicare a autorităților.

Alte mișcări tectonice, zilele trecute

Un alt cutremur, dar de o magnitudine mai mică, s-a produs zilele trecute în zona Vrancea. Pe 22 noiembrie, la ora 03.55, seismografele au înregistrat o mișcare tectonică în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, cu magnitudinea 3,4. Seismul s-a produs la o adâncimea de 80.6 km.

Câteva ore mai târziu, un alt cutremur, și mai slab, s-a produs în zona Oltenia, județul Gorj. Magnitudinea acestuia a fost de 2,4 pe Richter.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la ora 10.54, la adâncimea de 14.3 km.

Cutremur în Vrancea, cea mai activă zonă seismică

Zona seismică Vrancea este una dintre cele mai active și cele mai periculoase. Mișcările care se produc aici au un potențial ridicat de distrugere. Acest lucru se datorează și amplasării sale la curbura Carpaților Orientali. Un cutremur în Vrancea se produce la adâncimi medii, însă undele de șoc pe care le propagă se pot simți la distanțe destul de mari.

În România există și alte zone seismice, însă de o importanță mai mică. Specialiștii au identificat, printre altele, zona Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crisana-Maramureș.

Acestea au potențialul de a produce un cutremur moderat, de regulă. Dar nu trebuie ignorate deoarece în fiece moment se poate produce și o mișcare severă a pământului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News