Cutremur în România. Al patrulea seism din 2021. De ce ar putea fi o veste bună

Cutremur în România. Al patrulea seism din 2021. De ce ar putea fi o veste bună sursa: arhivă EVZ

Încă un cutremur a fost înregistrat de aparatele de la INFP duminică noaptea, dar de această dată seismul a fost destul de slab.

Un nou cutremur a fost înregistrat de aparatele de la INFP duminică noaptea. Seismul s-a produs duminică, în jurul orei 22:00, în zona seismică Vrancea.

De această dată, cutremurul a fost destul de slab în comparație cu altele ce au avut loc pe teritoriul României, anume 2 grade pe scara Richter. De asemenea, seismul a fost identificat ca având epicentrul situat la o adâncime de doar 23 de kilomtrei.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80km NE de Ploiesti, 94km E de Brasov, 96km V de Braila, 99km V de Galati, 122km NE de Bucuresti, 127km S de Bacau, 163km NE de Pitesti, 186km N de Ruse, 202km NV de Constanta, 203km S de Iasi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai puternic cutremur din România în 2020

Cel mai puternic seism din 2020 s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 121 de kilometri şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. De altfel, cutremurul a fost atât de puternic încât a fost resimțit și în Capitală.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Avertizarea specialiștilor: oricând poate veni un cutremur mare. Cum a fost 2020

Mircea Radulian, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului, spunea recent că probabilitatea ca România să fie lovită de un mare cutremur este foarte ridicată. Necunoscuta nu este „dacă”, ci „când”, se va produce acesta. Mai ales că, a explicat specialistul, anul trecut a fost „sărac” în seisme majore.

El mai spunea despre 2020 că „a fost un an destul de moderat, putem spune chiar slab ca activitate seismică în România. Nu a fost o activitate deosebită. A fost un cutremur de magnitudine peste 5 în ianuarie, dar în rest a fost o activitate destul de scăzută pentru zona Vrancea, ceea ce a fost foarte bine, în sensul că nu am avut probleme”.

Dar, avertizează Radulian, „se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate. Putem să ne așteptăm, dar e foarte greu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme. Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând. Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor”.