Cutremur în Poliție. De ce a fost arestat „Barbi”. Ofițerul antidrog, acuzat că a făcut pact cu infractorii

Cutremur în Poliție. De ce a fost arestat „Barbi”. Ofițerul antidrog, acuzat că a făcut pact cu infractorii

Brigada de Combatere a Crimei Organizate a rămas fără unul dintre cei mai activi ofițeri, după ce DIICOT a declanșat o anchetă asupra unui grup de traficanți. Șocant este că, susțin surse din interior, ofițerul reținut era unul dintre cei mai buni polițiști antidrog.

De asemenea, aceleași surse spun că ofițerul „Barbi” ar fi fost denunțat de unul dintre infractorii pe care i-a cercetat în trecut. De la acest moment, în urmă cu câteva luni, DIICOT a început ancheta. Astăzi, ofițerul a fost arestat pentru 30 de zile de către un judecător de la Tribunalul București.

Despre faptele comise de ofițer, procurorii DIICOT au emis un comunicat în care prezintă acuzațiile.

Ofițerul a atenționat un traficant de droguri

„Cu privire la unul dintre inculpații reținuți în cauză, având calitatea de ofițer de poliție judiciară, s-a reținut că, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, a sprijinit grupul infracțional organizat prin acțiuni și inacțiuni.

În concret, în luna martie 2023, acesta a comunicat unuia dintre liderii grupului infracțional organizat faptul că este cercetat într-un dosar penal, transmițând atât obiectul dosarului, cât și persoanele vizate de respectiva cauză, sfătuindu-l cu privire la modalitatea în care să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

În luna aprilie 2023, deși a luat cunoștință despre săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri având ca obiect cantitatea de aproximativ un kilogram de heroină, nu a luat măsurile necesare, potrivit atribuțiilor de serviciu, într-un dosar pe care îl avea în instrumentare, acordând sfaturi celorlalți doi inculpați cu privire la modul în care trebuie să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

În cursul lunii martie 2023, inculpatul a divulgat, fără drept, informații nepublice, obținute prin accesarea bazelor de date, accesând, fără drept, sistemele informatice pe care sunt stocate bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne.

Bunuri primite de polițist pentru a furniza informații traficantului de heroină

În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, la sfârșitul lunii martie 2023, a primit de la liderul grupului infracțional organizat mai multe bunuri și, la data de 22.04.2023, a acceptat promisiunea acestuia de a-i da un telefon mobil, pentru a-l avertiza (prin divulgarea de informații cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu), a-l proteja (prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia, aflate în instrumentarea sa) și a-l favoriza (prin sprijinul acordat în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia și în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală), în legătură cu activitățile de trafic de droguri de mare risc desfășurate de acesta și ceilalți membri ai grupului infracțional din care acesta făcea parte”.

Doi traficanți, arestați împreună cu ofițerul BCCO

DIICOT arată și cum se desfășurau acțiunile la care a participat ofițerul antidrog împreună cu doi traficanți. Grupul a fost constituit în anul 2022, spun procurorii. Polițiștii antidrog susțin că, de foarte multe ori, ei racolează surse din rândul acestor traficanți pentru a reuși să obțină informații despre transporturi de droguri, despre rețelele de distribuitori și să acționeze în consecință. Ei își știu colegul ca fiind unul dintre cei mai capabili și sunt sceptici că denunțătorul și ancheta ar fi fost condusă pe o pistă absolut corectă. Și totuși...procurorii DIICOT vin și arată că cei trei bărbați „au organizat și coordonat tranzacții repetate cu droguri de mare risc (heroină)”.

În comunicatul oficial se mai precizează: „După ce intrau în posesia drogurilor, heroina era pregătită pentru vânzare (fiind amestecată cu diferite substanțe, în vederea obținerii unor profituri cât mai mari) și, ulterior, comercializată în municipiul București, doar unor persoane în care membrii aveau deplină încredere.

În cursul urmăririi penale, la data de 15.04.2023, a fost identificat și indisponibilizat un transport de aproximativ un kilogram de heroină.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate București și D.G.P.M.B. – Serviciul Grupări Infracționale Violente.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală”.