Cutremur în justiție. CSM îl face KO pe Predoiu. Legile justiției, „material” electoral?

Cutremur în justiție. CSM îl face KO pe Predoiu. Legile justiției, „material” electoral?

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins proiectele de modificare a Legilor Justiției, puse în dezbatere publică, joi, de Ministerul Justitiei, potrivit unui comunicat al instituției.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, joi, că proiectele de modificare a legilor Justiţiei au fost puse în dezbatere publică fără consultarea şi implicarea instanţelor, parchetelor sau a Consiliului.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii transmite că a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a legilor Justiţiei astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei miercuri.

„În acest context, Consiliul aduce la cunoştinţa opiniei publice că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanţelor judecătoreşti, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii”, se precizează într-un comunicat al CSM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Superior al Magistraturii susţine „în mod ferm” că orice viitoare reglementare în materie trebuie să conţină suficiente garanţii privind independenţa magistraţilor, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituţional al Consiliului.

Totodată, spune sursa citată, raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii „dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiţiei în scop electoral”.

Consiliul asigură corpul profesional al magistraţilor că se va implica activ pentru apărarea independenţei justiţiei, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor şi procurorilor şi funcţionarea instituţiilor din sistemul judiciar.

Amintim că miercuri, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat punerea în dezbatere publică, până în 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a celor trei legi ale Justiţiei. Printre modificările propuse se numără desfiinţarea Secţiei speciale, creșterea mandatelor la conducerea parchetelor de la 3 la 4 ani, schimbarea modului de alegere a membrilor CSM și schimbarea modului de lucru, reducerea pragului de vechime pentru procuroriii de rang înalt de la 15 la 12 ani, eliminarea restricției președintelui de a refuza propunerile venite de la MJ, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților, suspendată acum. O altă prevedere este ca procurorul revocat din funcţia de conducere de rang înalt să poată ataca în instanţa de contencios decretul preşedintelui României de revocare din funcţie.