Cutremur important în România. Unde s-a zguduit, din nou, pământul

Cutremur important în România. Unde s-a zguduit, din nou, pământulsursă: arhivă

Încă un cutremur s-a produs astăzi, la ora 14:09:18 (ora locală a României), zona seismică Vrancea, Buzău. Cutremurul a fost unul important, având magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter.

Reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) au transmis că un nou cutremur s-a produs în România. Seismul a avut loc în zona seismică Vrancea și a fost unul destul de important. Magnitudinea cutremurul a fost de 4,1 grade pe scara Richter.

„În ziua de 11.03.2023, 14:09:18 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 140 km.

Cutremurul s-a produs la 57km NV de Buzau, 58km SE de Sfantu-Gheorghe, 61km E de Brasov, 64km V de Focsani, 73km NE de Ploiesti”, potrivit INFP.

Activitatea seismică din România a fost intensă în ultima lună

Seisme de mici intensitate au loc zilnic în România. După dezastrul din Turcia, au început să fie înregistrate din ce în ce mai multe cutremure în zona seismică Oltenia, Gorj.

Având în vedere activitatea seismică intensă din ultima perioadă, specialiștii lansează un avertisment și spun că românii ar trebui să se pregătească de un cutremur important. Deși nu se poate spune cu exactitate când se va produce un seism asemănător celui din 1977, trebuie să fim pregătiți.

„Un cutremur puternic sau chiar mai puternic decât cel din 1977 sau decât cel din 1940 până la urmă o să aibă loc la un moment dat. Vrancea nu dă semne de liniște când va avea loc acest cutremur. Important să nu ne bazăm pe iluzia predicției, ci să ne pregătim pe cât se poate de repede acum”, a declarat, recent, Dragoș Toma Dănilă, cercetător INFP.

Potrivit unui document oficial, un cutremur de 7,4 grade pe scara Richter va afecta grav 120.000 de bucureșteni, iar pagubele ar putea să se ridice la opt miliarde de euro.

„România este predispusă la o serie de dezastre naturale, în special cutremure, inundații, secetă și fenomene meteorologice extreme. În ultimele decenii, dezastrele au avut efecte fizice, sociale și financiare semnificative. Din 1990, s-au înregistrat 77 de dezastre grave în România, inclusiv 44 de inundații, 15 situații de temperaturi extreme, 7 furtuni, 2 cutremure puternice, 1 secetă și 1 alunecare de teren,9 rezultând în daune directe peste 3,5 miliarde USD”, se arată într-un document publicat de EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News