Curtea Supremă, despre Becali: Este fermentul CORUPŢIEI din fotbal! Judecători: Are o personalitate „caracterizată prin lipsa de respect faţă de lege şi autorităţi”
- Ionel Stoica
- 15 ianuarie 2014, 18:45
Gigi Becali este "artizanul fermentatiei corupţiei". Aşa descrie Completul de 5 judecători încercarea finanţatorului Stelei de a-şi cumpăra adversarii din campionatul de fotbal, potrvit motivării din dosarul „Valiza”. Completul instanţei supreme a fost format din preşedintele Livia Stanciu şi judecătorii Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma.
"Darea de mită reprezintă forma corupţiei active, "fermentul corupţiei", acela care dă mită fiind la fel de vinovat ca şi mituitul, mituitorul fiind de cele mai multe ori iniţiatorul actelor de corupţie. Această infracţiune este în strânsă legătură cu infracţiunea de luare de mită, denumită în literatura de specialitate "corupţie pasivă"," potrivit motivării Curţii Supreme.
- SELECŢIONERUL MINCINOS. Curtea Supremă, despre Piţurcă: „A avut un comportament procesual nesincer!”
"Mijloace nesportive"
Completul de 5 judecători a constat că Becali" a urmărit prin "mijloace nesportive" să câştige o competiţie internă, nu prin propriile eforturi sportive, exclusive ale clubului pe care-l patrona, ci prin implicarea altor echipe de fotbal, în speţă - echipa C.F. "Gloria 1922 Bistriţa", cu care era într-o competiţie directă în campionatul Diviziei A de fotbal. Miza o reprezenta posibilitatea ulterioară a echipei "Steaua Bucureşti", patronată de inculpatul Becali George, de a se califica şi de a participa în competiţia europeană de fotbal intercluburi "U.E.F.A. Champions League", sezonul 2006-2007, participare care ar fi adus clubului de fotbal Steaua Bucureşti şi principalului său acţionar - inculpatului Becali George -importante venituri financiare".
"Nu a manifestat nicio reticenţă în a-şi urmări şi realiza scopul propus"
"Intenţia directă a inculpatului Becali George de a cumpăra efortul sportiv al unei echipe concurente din campionatul Diviziei A la fotbal, a avut, aşadar, scopul clar de a crea un avantaj în clasamentul acestei competiţii, propriei sale echipe "Steaua Bucureşti", prin câştigarea titlului de campioană, deschizându-i astfel calea calificării în preliminarii şi apoi în grupele competiţiei europene de fotbal intercluburi " U.E.F.A. Champions League", împrejurare care ar fi generat venituri suplimentare, atât clubului, cât şi inculpatului personal. Faptul că inculpatul Becali George nu a manifestat nicio reticenţă în a-şi urmări şi realiza scopul propus, în condiţiile în care acţiunile sale erau filmate de mai multe posturi de televiziune, nu este de natură a afecta, în plan subiectiv existenţa infracţiunii, punând în evidenţă latura negativă a personalităţii inculpatului, caracterizată prin lipsa de respect faţă de lege şi autorităţi," se arată în motivarea Curţii Supreme. Condamnarea
Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, pe 4 iunie 2013, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. Finanţatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
Banii, confiscaţi, complicii condamnaţi
Tot în cazul lui Becali, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflată în prezent sub sechestru la BCR Unirii. Toţi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Valiza" au primit pedepse cu suspendare: Victor Piţurcă - un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul şi Radu Marino - câte un an şi jumătate cu suspendare, iar Teia Sponte - doi ani cu suspendare.