Un an de la atacul din 7 octombrie. Poveștile personale și discursurile de solidaritate marchează tragicul eveniment

Un an de la atacul din 7 octombrie. Poveștile personale și discursurile de solidaritate marchează tragicul eveniment Fotografiile persoanelor răpite. Sursa foto: Arhiva personală

În urmă cu un an, pe 7 octombrie 2023, Israelul a fost martorul uneia dintre cele mai întunecate zile din istoria sa recentă. Atunci, 1.200 de vieți au fost curmate brutal de teroriștii Hamas, într-un val de violență nemilos, iar sute de persoane au fost luate ostatici, despărțite de familiile lor.

Această zi tristă de octombrie a lăsat răni adânci în sufletele familiilor victimelor, și nu numai. Cu ocazia acestui tragic incident, a fost organizat astăzi, 8 octombrie 2024, un eveniment de comemorare dedicat victimelor, desfășurat sub patronajul Guvernului României.

Doron Steinbrecher, ostatică. Sursa foto: Arhiva personală

Distinse personalități au participat astăzi în cadrul evenimentului de comemorare, fiecare împărtășindu-și gândurile și emoțiile, făcând apel la pace și reconciliere. Printre aceștia s-au regăsit Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa, Lior Ben Dor, Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, Ministrul Educației, doamna Ligia Deca, Ministrul Familiei, doamna Natalia Intotero, dar și Ambasadorul Germaniei, Peer Gebaure. De asemenea, au fost prezenți invitați speciali din Israel, fiecare împarte povestind prin tot ce a trecut de când a început acest război sângeros. Simona Steinbrecher a fost prezentă, povestind cum fiica sa a fost răpită în acea tragică zi de octombrie. Pe lângă, alte două persoane și-au prezentat povestea în cele mai mici detalii, vizibil emoționați.

Ceremonia de comemorare a victimelor

În deschiderea conferinței, Excelența Sa, Dr. Lior Ben Dor, a ținut o prelegere în fața celor prezenți, exprimându-și compasiunea față de victimele acestui atac terorist. „Trebuie să ne unim pentru a înfrunta aceste organizații teroriste care nu respectă legile și valorile care ne ajută să trăim în armonie. Aș dori să mulțumesc României pentru suportul oferit în aceste clipe teribile. Acest suport este foarte important pentru noi, mai ales în timpurile grele pe care le trăim. Acest suport ne arată legătura puternică dintre cele două națiuni. Mulțumiri speciale Parlamentului României, ce ne-a ajutat să organizăm acest eveniment. Suntem onorați să vă avem astăzi aici, cu noi.”

Deși premierul Marcel Ciolacu nu a putut fi prezent astăzi în cadrul ceremoniei, el a transmis un mesaj de solidaritate și compasiune. „Ne aflăm astăzi aici pentru a cinsti memoria celor aproape 1.200 de victime nevinovate, care și-au pierdut viața în cursul atacului din 7 octombrie 2023, și pentru a ne arăta încă o dată solidari cu familiile îndurerate ale celor mai bine de 250 de ostatici luați captivi de Hamas acum un an. Suntem alături de dumneavoastră. România a fost solidară Israelului încă din prima zi a acestei crize,” a fost mesajul prim-ministrului României.

Deputat în Parlamentul României și Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler a fost prezent, ținând un discurs în fața celor invitați la eveniment. „Cred că am văzut aproape toate imaginile și înregistrările care au fost recuperate din infern. Și cele publice, și cele care nu au apărut încă. Și dacă, inițial am crezut, că ele vor reuși să spună o poveste integrală, îmi dau seamă că nu o fac. Ne transmit durerea, dar se vede mult prea puțin din ceea ce s-a întâmplat în 7 octombrie,” a împărtășit Silviu Vexler celor prezenți astăzi la Camera Deputaților.

Poveștile surprinzătoare ale cetățenilor israelieni

În cadrul ceremoniei, au fost prezenți trei dintre cetățenii israelieni care au venit să împărtășească drama prin care au trecut. Simona Steinbrecher, mama ostaticei Doron Steinbrecher, Doron Libstein, fratele regretatului Ofir Libstein, Președintele Consiliului Regional al Otef Aza, dar și Levi Yeruchom, supraviețuitor al atacului din 7 octombrie.

Invitați speciali din Israel, Sursa foto: Arhiva personală

Invitați speciali din Israel, Sursa foto: Arhiva personală

„Vreau să vă mulțumesc tuturor. Eu sunt cetățean român și fata mea este născută în România. Pe ea au luat-o de acasă, din camera de urgență, și vreau să vorbesc despre ea. Vreau să încep cu mulțumirile pentru România. Vreau să vă rog pe voi să ne ajutați să o aducem acasă, să vină înapoi,” au fost cuvintele emoționate ale mamei lui Doron. De asemenea, și fratele fetei a vorbit în fața publicului, vizibil emoționat: „Sora mea este ținută captivă de către Hamas în Gaza de peste un an de zile. Este ținută fără apă și fără mâncare. Suferă de abuzuri fizice și sexuale. Aceasta este realitatea tristă prin care familia mea trece de când sora mea mai mică a fost răpită.”

Unul dintre supraviețuitorii atacului din 7 octombrie a fost Levi Yeruchom. El a povestit cum a reușit să scape de trei ori din mâinile teroriștilor Hamas. „Cel mai frumos loc pe care vi-l puteți imagina s-a transformat într-un coșmar. Imaginați-vă că stați în cel mai sigur loc din lume. Locul meu cel mai intim, casa mea, patul meu. Însă acest lucru dispare din cauza teroriștilor. Începeam să mă gândesc ce simt oamenii înainte să moară.”

Doron Libstein, este fratele regretatului Ofir Libstein, Președintele Consiliului Regional al Otef Aza. Acesta a fost primul anunțat că a fost ucis în dimineața zilei de 7 octombrie. În urma atacului, Doron și-a pierdut patru membrii ai familiei, aceștia fiind uciși de către teroriștii Hamas.

Personalități importante din România, prezente astăzi la eveniment

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a fost prezentă astăzi la ceremonia de comemorare a victimelor atacului terorist. Ea a ținut un discurs emoționant în fața publicului, menționând sprijinul României față de Israel. „Îmi este greu să-mi găsesc cuvintele potrivite. Sunt onorată să particip astăzi la evenimentele de comemorare a victimelor teribilului atac terorist din 7 octombrie 2023. O zi care va rămâne în memoria colectivă drept pagina neagră a istoriei universale. În dimineața zilei de 7 octombrie 2023, aflam cu toții teribilele vești care cuprindeau întregul mapamond, venite din statul Israel. Un atac fără precedent, în urmă căruia 1.200 de persoane și-au pierdut viața. Astăzi, la un an de la începutul acestei crize, ne-am adunat să onorăm memoria celor care și-au pierdut viața. Să arătăm compasiune față de familiile victimelor care au pierdut atât de mult și a căror suferință este de nedescris.

Fotografii cu persoanele răpite, Sursa foto: Arhivă personală

De asemenea, asigurăm sprijinul constant și de netăgăduit al României față de toate eforturile menite să-i aducă acasă, cât mai repede pe cei dragi în siguranță. Încă de la începutul acestei tragedii, România a fost și continuă să fie solidară statului Israel, condamnând cu cei mai fermi termeni și la cele mai înalte niveluri atacurile teroriste din 7 octombrie. Evenimentul de astăzi reprezintă un prilej pentru a reflecta de asemenea la lecțiile transmise de acest eveniment tragic” a transmis Luminița Odobescu.

Revista presei