Curtea Europeană a Drepturilor Omului, decizie majoră în ceea ce privește vaccinarea obligatorie. Cererea pompierilor francezi a fost respinsă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, decizie majoră în ceea ce privește vaccinarea obligatorie. Cererea pompierilor francezi a fost respinsă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a respins cererea depusă de 672 de pompieri profesioniști și voluntari împotriva legii franceze care le impune obligația de se vaccina împotriva Covid-19.

Afirmând că legea franceză adoptată la 5 august pentru gestionarea urgenței de sănătate creată de Covid-19 le încalcă drepturile (mai exact dreptul la viață și dreptul la respectarea vieții private și de familie), pompierii au cerut Curții de la Strasbourg să impună Franței o serie de măsuri urgente.

Mai precis, pompierii doreau ca judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului „să suspende obligația de vaccinare”, sau „să suspende incapacitatea de a lucra pentru cei care nu sunt vaccinați” sau „să nu suspende plata salariilor pentru cei care nu sunt vaccinați”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cererea de a lua măsuri urgente

Din nefericire pentru pompieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cererea de a lua măsuri urgente, explicând că situația pompierilor nu se încadrează printre cazurile care necesită acțiuni imediate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Curtea de la Strasbourg impune măsuri urgente unui stat numai dacă există un pericol real pentru viața sau integritatea fizică a unei persoane. Prin urmare, Curtea de la Strasbourg a decis să nu admită cererea.

Într-o hotărâre anunțată astăzi (25 august), CEDO a decis că această cerere se află „în afara domeniului de aplicare al articolului 39”, articol care prevede că instanța poate introduce „măsuri provizorii” în cauzele care pot constitui „un risc real de daune ireparabile ”pentru părțile interesate.

Curtea nu exclude posibilitatea de a se pronunța ulterior asupra plângerii pompierilor, pentru a stabili dacă a existat sau nu o încălcare a drepturilor lor. Aceasta este prima hotărâre europeană privind vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19, potrivit avocatului Nicolas Hervieu, specialist de la CEDO.

Vaccinarea obligatorie cîștigă teren

În Franța, toți pompierii, jandarmii, lucrătorii din domeniul sănătății și cei care oferă îngrijire, trebuie să fie complet vaccinați împotriva Covid-19 până pe 15 septembrie sau 15 octombrie dacă au primit deja o doză. Măsuri similare au fost luate și în alte țări.

Vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 a unor angajați din anumite domenii este obligatorie în țări precum Australia, Fiji, Grecia, Indonezia, Italia, Ungaria, Kazahstan, Micronezia, Rusia, Arabia Saudită, Sri Lanka și Turkmenistan.

În Marea Britanie, toți lucrătorii de îngrijire la domiciliu vor trebui să fie complet vaccinați pentru a putea lucra din octombrie.

În Canada, toți funcționarii publici federali trebuie vaccinați în curând,

În America de Nord, New York este primul oraș important din SUA care solicită dovada vaccinării pentru personalul restaurantelor, sălilor de sport și al altor companii care își defășoară activitatea în interior începând cu 13 septembrie, scrie RAI News.