Cursanții SRI se înghesuie la conducerea ANI

Cursanții SRI se înghesuie la conducerea ANI

Trei persoane și-a depus candidaturile pentru funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate, postul fiind liber din martie, după demisia lui Horia Georgescu, trimis în judecată pentru fapte de corupție

Niciuna dintre persoanele care s-au înscris în competiția pentru șefia ANI nu are o biografie impresionantă sau rezultate deosebite în lupta cu corupția. Doi dintre candidați, Bogdan Stan și Petru Claudiu Platon, au urmat cursuri postuniversitare la Academia Națională de Informații, instituția de pregătire a cadrelor SRI.

Specialiști în intelligence

Bogdan Stan, vicepreședintele Agenției Naționale de Integritate, este cel care conduce agenția după arestarea lui Horia Georgescu. Acesta a făcut Dreptul la o universitate privată, Titu Maiorescu, iar în 2010 a obținut o diplomă în studii de securitate, de la Colegiul Național de Informații, din cadrul academiei SRI.

Ciprian Ciucu este dezamăgit că „sunt puțini cei care să-și asume leader shipul unei instituții esențiale”

Stan lucrează din 2007 la ANI, unde a fost mai întâi consilier la cabinetul președintelui, inspector de integritate, șef serviciu, director și vicepreședinte. Petru Claudiu Platon a făcut și el, dreptul, la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad, iar în 2009 a trecut și el pe la Colegiul Național de Informații al SRI. De altfel, unica lucrare publicată de Platon se intitulează: „Open Source Intelligence. De la soluție universală la componentă a analizei multisursă”. Cel deal treilea candidat, Ionel Gârleșteanu (67 de ani) a mai candidat la șefia ANI și în anul 2012. El este lector la Universitatea din Craiova.

Ciprian Ciucu, dezamăgit

Președintele Consiliului Național de Integritate, Ciprian Ciucu, a scris pe pagina sa de Facebook că este dezamăgit de lista candidaților. „Sunt puțin dezamăgit... s-au înscris doar trei can didați. În acest context avem o veste bună și una proastă. Pe cea proastă deja am zis-o, sunt prea puțini cei care să-și asume leadershipul unei instituții esențiale din sistemul de integritate din România. Vestea bună este că partidele politice s-au abținut din a promova/susține candidați chiar și off the record”, a scris Ciucu. Acum după ce înscrierile s-au terminat, urmează verificarea candidaților la CNSAS, examenul scris pe 24 august și interviul, pe baza planului de management, pe 11 septembrie.

Fostul președinte ANI, trimis în judecată

Horia Georgescu, cel care a condus ANI până în primăvara acestui an, a fost eliberat recent din arest. El a fost trimis în judecată împreună cu alte șapte persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), plus patru experți evaluatori. Între cei prinși în acest dosar se mai află Ingrid Zaarour, fost președinte al ANRP, precum și parlamentarii Theodor Nicolescu (PNL) și Marko Attila (UDMR), acesta din urmă fiind fugit din țară. Ei sunt acuzați că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate. „Prin acțiunile sau inacțiunile lor intenționate, cei 12 inculpați din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro”, susțin procurorii DNA.