Evenimentul Zilei > Economie > Curs valutar. Euro a atins din nou un maxim istoric. Pragul psihologic de 5 lei se apropie
Curs valutar. Euro a atins din nou un maxim istoric. Pragul psihologic de 5 lei se apropie

Curs valutar. Euro a atins din nou un maxim istoric. Pragul psihologic de 5 lei se apropie

Ascensiunea monedei europene pare greu de oprit. Atingerea pragului psihologic de 5 lei se apropie în ritm accelerat.

Valoarea euro a ajuns, luni, la 4,9261 lei. Specialiștii susțin că, până în vară, euro ar putea depăși 5 lei. Acest lucru ar putea fi o lovitură foarte gravă pentru românii care au credite în euro. De asemenea, prețurile ar putea exploda la diverse bunuri și servicii, potrivit Antena 3.

Euro a atins, luni, un nou maxim istoric, la 4,9261 lei, după cel atins la finele lunii martie, de 4,9251 lei. Față de cursul de vineri, euro a crescut luni cu doar 0,04%.

La începutul lunii martie, euro era cotat la 4,8744 lei. Dolarul american a scăzut la 4,0937 lei, de la 4,1120 lei, iar francul elvețian a crescut la 4,4797 lei. Gramul de aur a crescut la 235,3486 lei, de la 233,8266 lei în ședința precedentă.

Dan Suciu, BNR: Veniturile populației nu vor fi afectate semnificativ de creșterea euro

Pe 30 martie, moneda europeană a depășit pragul psihologic de 4,90 lei. La cursul oficial, euro a atins un nou maxim istoric, cotația de referință fiind de 4.9156 lei, în creștere cu 0,38%. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat că evoluția din ultima perioadă vine și pe fondul întăririi valutelor la nivel regional. Este vorba în special de dolar, care este la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani, a declarat oficialul la Digi 24.

„Am avut în ultima perioadă o creștere regională a tuturor valutelor din regiune. Vin pe fondul întăririi dolarului, care e la un nivel ridicat, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani față de euro. În ceea ce privește leul, am avut azi-noapte, de exemplu o creștere semnificativă a cursului pe interbancar, semn că nerezidenții sunt cei care operează aceste tranzacții, cei care operează din afara țării. E o situație mai greu de gestionat pentru BNR, pentru că nu suntem activi pe piață în acel moment”, a spus Dan Suciu.

„Aceste creșteri venite noaptea, cu un caracter evident speculativ, dar nu foarte accentuat, riscă să continue. Avem un curs flexibil pe care încercăm să nu-l ducem la o flexibilitate majoră, avem o tensiune în societate, presiuni pe piețele externe care duc la aceste evoluții”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BNR. Dan Suciu a opiniat însă că veniturile populației nu vor fi afectate semnificativ.