Cărbunele şi gazele naturale scumpesc electricitatea.
Valul de scumpiri, care a acoperit toate domeniile, se îndreaptă acum asupra energiei electrice şi a gazelor naturale. Consumatorii europeni vor suporta din partea furnizorilor creşteri importante ale tarifelor la energia electrică, deoarece au crescut costurile de producţie şi distribuţie, scrie Reuters. Aceste majorări s-au înregistrat din cauza cotaţiilor-record ale barilului de petrol, care au atras în „vârtej“ preţurile cărbunelui şi gazelor naturale, resurse care stau la baza producerii energiei electrice.
De exemplu, Italia va folosi cărbunele mai mult în producerea energiei electrice, de la 14%, cât este în prezent, la 33%, după ce Enel a anunţat că jumătate din energia produsă se va baza pe cărbune.
„În următoarele luni şi în anii care vin, presiunea pe tarifele la energie va creşte constant“, a spus Paul Golby, directorul general al E.ON Marea Britanie.
„Şi în România energia electrică se produce pe bază de cărbune şi gaze, însă doar în două-trei săptă mâni putem spune dacă factura la curent va fi mai mare“, ne-a spus Gergely Olosz, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie. El aminteşte că preţul cărbunelui este afectat şi de faptul că „anual avem creşteri salariale la societăţile miniere“.
Din producţia totală de energie electrică şi termică din România, 10% se bazează pe gaze naturale, iar 40% - pe cărbune.
„Preţul cărbunelui s-a dublat în ultimul an, iar din 2013 emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea cărbunelui vor fi plătite integral de producă tori, ceea ce va scumpi energia electrică cu până la 50%“, ne-a spus Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Român pentru Energie (IRE). El afirmă că o problemă la fel de gravă este că România foloseşte de două ori mai mult gaz decât ţările din Vest pentru producerea aceleiaşi cantităţi de energie electrică. Cauza este lipsa investiţiilor, potrivit preşedintelui IRE. DECIZIE Facturi mai mari şi la noi
E.ON Gaz din Germania a anunţat majorări de 10%, iar cele mai mari companii de utilităţi din Olanda cresc tarifele din iulie. În Spania, autoritatea de reglementare a recomandat guvernului o creştere a preţului la curent cu 11,3%, iar în Franţa, tarifele sunt mai mari cu 10%, la cererea Gaz de France. Guvernele „vecine“, din Ungaria şi Bulgaria, au anunţat scumpiri de două cifre la curent şi gaze, iar România a scumpit ultima dată gazele în februarie, cu 8,5%, deşi furnizorii ameninţă cu oprirea livrărilor dacă preţul utilităţilor nu va creşte cu 19%.