Cum vom putea descărca certificatul digital COVID. Ce fac persoanele care nu au acces la internet

Cum vom putea descărca certificatul digital COVID. Ce fac persoanele care nu au acces la internet

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunţat duminică adresa site-ului de unde, de la 1 iulie, va putea fi descărcat certificatul digital COVID, necesar mai ales pentru călătoriile în străinătate.

Totodată, Andrei Baciu a anunţat şi că guvernul pregăteşte legislaţia aferentă.  Astfel, în cazul în care nu au acces la internet, vor exista şi alte modalităţi prin care cetăţenii vor putea ajunge în posesia documentului. Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS şi ca va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro.

„Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email şi vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem”, a declarat Baciu, la Digi24.

Certificate pot fi descărcate fizic

Iar pentru persoanele care nu au acces la internet, a arătat secretarul de stat, cum s-a procedat şi la programare la vaccinare, va exista posibilitatea ca aceste certificate să poată fi descărcate fizic în două feluri. Documentul va putea obținut fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcţiei de sănătate publică din judeţul aferent.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ele vor putea ridica documentul şi în format metric, pe hârtie, şi va conţine şi codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei. Este un lucru foarte simplu, cum facem şi cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie”, a explicat Andrei Baciu.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat pe 9 iunie, definitiv, certificatul digital al UE privind COVID-19. În România va deveni operațional de la 1 iulie.

Certificatul digital va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană.