Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum vede presa străină luptele pentru putere din România. Previziuni sumbre pentru români. „Va urma o lungă perioadă de instabilitate”
Cum vede presa străină luptele pentru putere din România. Previziuni sumbre pentru români. „Va urma o lungă perioadă de instabilitate”

Cum vede presa străină luptele pentru putere din România. Previziuni sumbre pentru români. „Va urma o lungă perioadă de instabilitate”

Principalele agenţii de presă internaţionale au scris despre căderea guvernului român condus de Florin Cîţu. Acțiunile fostului premier au fost subiect de discuție pentru jurnaliștii străini, iar aceștia sunt de părere că urmează o perioadă cu instabilitate politică în România.

Sub titlul „România: guvern răsturnat în plină criză sanitară”, agenţia France Presse scrie că premierul Florin Cîţu, „un fost bancher în vârstă de 49 de ani, a devenit oaia neagră atât a dreptei, cât şi a stângii”.

Presa străină dezbate tema: Florin Cîţu

„Aliaţi improbabili în timpuri normale, aleşii USR PLUS (centru-dreapta), fostă membră a coaliţiei guvernamentale, Partidul Social-Democrat (PSD, opoziţie) şi partidul de extremă dreapta AUR au votat concertat pentru a destitui executivul. Liberalii (PNL, la putere) au boicotat votul, denunţând o acţiune «iresponsabilă» a celor trei formaţiuni”, notează AFP.

„USR şi-a unit forţele cu opoziţia ultranaţionalistă AUR şi cu social-democraţii pentru a-l înlătura marţi pe Cîţu”., a scris agenţia britanică Reuters.

Agenţia de presă germană DPA a scris USR lovește în fostul premier pentru lipsa de dorință de realizare a reformelor şi introducerea unui stil inovator și autoritar. „USR a părăsit coaliţia după ce Cîţu, susţinut pe preşedintele Klaus Iohannis, a concediat doi miniştri USR”.

Anunțul care îngrozește PNL-ul. Florin Cîţu nu va mai fi premier
Florin Citu, guvern

Criza politică a venit  într-un moment critic din cauza COVID-19

AFP a ținut precizeze că formarea unei majorităţi se anunţă o misiune complicată, cu atât mai mult cu cât noua criză politică și-a făcut simtita prezenţa într-o perioadă când România înregistrează creşteri ale numărului de noi cazuri de COVID-19, mai mulţi medici evocând „condiţii de război” în spitale.

„Cel mai probabil scenariu este refacerea coaliţiei precedente care a avut o majoritate de 57%, dar cu un prim-ministru diferit, aceasta fiind singura condiţie a USR PLUS pentru a se realătura guvernului”, arată agenţia de presă britanică, idee accentuată şi de agenţia spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres. „Presiunea asupra nivelului de trai este evidentă. Alături de al patrulea val al pandemiei, creşterea facturilor, al cărei şoc va fi resimţit din plin în decembrie, reprezintă principala sursă de îngrijorare pentru români”, a declarat sociologul Iulian Stănescu pentru AFP.

Agenția EFE din Spania nu a rămas indiferentă la căderea guvernului român.

„In timp ce PSD a dat de înţeles că va forţa alegerile anticipate, PNL speră că Iohannis, care provine din rândurile acestui partid şi s-a remarcat prin ostilitatea sa faţă de social-democraţi, va menţine PNL la conducerea unui guvern minoritar care va căuta să obţină în parlament susţineri punctuale. USR doreşte însă refacerea coaliţiei cu PNL, dar nu cu Florin Cîţu prim-ministru”. DPA estimează că „va urma o lungă perioadă de instabilitate pe fondul agravării crizei sanitare şi că probabil va fi afectată utilizarea celor 29,2 miliarde de euro din pachetul de asistenţă pentru COVID-19 de la UE .