Cum vă puteți proteja parolele de atacurile hackerilor. Combinația imposibilă de ghicit

Cum vă puteți proteja parolele de atacurile hackerilor. Combinația imposibilă de ghicit sursa: arhivă EVZ

Există motive suficiente pentru a alege corect o parolă sigură, care să vă protejeze de atacurile celor mai pricepuți hackeri din domeniul infracționalității cibernetice.

„Parola”, „qwerty” sau 123456 apar pe lista celor mai comune parole şi ar trebui retrase din folosință, pentru că sunt foarte ușor de spart chiar și pentru o persoană care nu este hacker și nu este familiarizată cu infracționalitatea cibernetică.

După cum arată datele furnizate de site-ul Security.org, adăugarea chiar și a unei singure litere majuscule la o parolă poate deja modifica semnificativ potențialul acesteia. O parolă de opt caractere poate fi spartă în 22 de minute dacă are o majusculă, în loc de o secundă – o creștere a dificultăţii de peste 1.000%.

Sfaturi pentru a evita spargerea parolelor de către hackeri

În timp ce intervalul adăugat în acest caz nu este cu siguranță suficient de bun pentru a obține o parolă satisfăcătoare, îmbunătăţirea securităţii obținute prin utilizarea altor caractere decât literele mici pot fi multiplicate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, mai spun experţii, în cazul în care se utilizează cel puțin o literă majusculă și un număr, o parolă de opt caractere ar necesita acum o oră pentru a fi spartă de un computer.

Dacă se adaugă încă un alt simbol, este nevoie de opt ore. Pentru ca o parolă să fie cu adevărat sigură, se pot adăuga și mai multe caractere sau mai mult de o literă majusculă, un număr sau un simbol. O parolă de douăsprezece caractere cu o literă majusculă, un număr și un simbol este aproape imposibil de ghicit, un computer având nevoie de 34.000 de ani pentru a o sparge, conform economica.net.

Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când folosim mai multe tipuri de caractere, combinațiile potențiale care alcătuiesc parola cresc exponențial. Cu doar 26 de litere mici, o parolă de opt caractere are 26^8, deci aproximativ 209 miliarde de combinații posibile. Adăugând majusculele, ajungem deja la 52^8, aproximativ 53,5 trilioane de combinații.

Cu cifrele în plus, se ajunge la 62^8 sau 218 trilioane de combinații. Simbolurile adaugă un alt mare potențial de securitate, dar, deoarece doar cele câteva afișate pe tastaturile de calculator sunt convenabile pentru a fi folosite, acest lucru ridică încă o dată numărul de combinații la aproximativ 90^8 sau 430 de trilioane de combinații”, conform sursei citate.

Cele mai bune practici pentru crearea de parole sigure sunt:

O parolă ar trebui să aibă cel puțin 16 caractere; cercetările sursei citate privind parolele au constatat că 45% dintre americani folosesc parole de opt caractere sau mai puțin, care nu sunt la fel de sigure ca și parolele mai lungi. O parolă trebuie să includă o combinație de litere, numere și caractere. O parolă nu ar trebui să fie folosită la niciun alt cont. O parolă nu ar trebui să includă informații personale ale utilizatorului, cum ar fi adresa sau numărul de telefon. De asemenea, este mai bine să nu includă informații care pot fi accesate pe rețelele de socializare, cum ar fi numele copiilor sau al animalelor de companie. O parolă nu trebuie să conțină litere sau numere consecutive. O parolă nu ar trebui să conțină cuvântul „parolă” sau să repete aceeași literă sau număr.