Aplicația care te protejează de hackeri. Cum să verifici dacă ți-au fost compromise conturile

Aplicația care te protejează de hackeri. Cum să verifici dacă ți-au fost compromise conturile Sursa foto: Arhiva EVZ

Parolele pentru câteva miliarde de conturi online și datele personale ale utilizatorilor au fost sparte de hackeri și au ajuns pe internet, la vânzare.

Avertismentul vine din partea reprezentanților gigantului tehnologic Google. Acesta a creat o aplicație destinată utilizatorilor de Chrome, care le permite să verifice într-un timp rapid dacă informațiile legate de conturile lor au fost compromise.

Aplicația se numește „Password Checkup” și scanează bazele de date pentru a găsi numele de utilizator sau parolele care au fost furate de hackeri de pe website-uri și care au fost făcute publice în mediul online.

Google Password Checkup îi încurajează pe utilizatorii să își schimbe datele de logare dacă acestea au fost sparte sau dacă au suspiciuni în legătură cu securitatea lor. De asemenea, prin intermediul acestei aplicații, utilizatorii sunt avertizați dacă folosesc vreuna din parolele compromise pentru a se loga la vreun site.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De la lansarea noastră, peste 650.000 de oameni au participat la experimentul nostru”, a spus Jennifer Pullman de la Google.

Potrivit reprezentanților Google, în prima lună au fost scanate în jur de 21 de milioane de date personale, nume de utilizator și parole.

„În prima lună am scanat 21 de milioane de nume de utilizator și parole, iar 316.000 erau nesigure. Dacă folosești o parolă simplă, le e mult mai simplu hackerilor să-ți spargă contul”, a spus oficialul Google, citat de The Sun.

google chrome

Informații personale vândute cu 10.000 de dolari

Periodic, pe internet, sunt scoase la vânzare date de utilizatori și parole, de către hackeri. Aceștia le pun la dispoziția companiilor și celor interesați să folosească astfel de informații

În urmă cu câteva luni, jurnaliștii de la CNN relatau cazul unui hacker care a scos la vânzare, pe site-ul său, o bază de date cu informații personale despre 500 de milioane de utilizatori ai platformei Linkedin. Aceste informații includeau numele de utilizator, numele, adresele de mail, numerele de telefon, titlurile profesionale și linkurile spre celelalte conturi social media ale persoanelor respective.

Un astfel de pachet scos la vânzare costa de la 1.000 până la 10.000 de dolari.