Evenimentul Zilei > Social > Protejarea datelor personale în cazul vaccinării – doar o teorie?
Protejarea datelor personale în cazul vaccinării – doar o teorie?

Protejarea datelor personale în cazul vaccinării – doar o teorie?

Mai multe voci, inclusiv din Parlamentul European, au susținut în spațiul public că protejarea datelor personale în cazul înregistrării cetățenilor pentru vaccinare prin intermediul Platformei de Vaccinare este compromisă. Europarlamentara Maria Grapini a declarat că cetățeanului care se înscrie pentru vaccinare prin Platforma pusă la dispoziție de către Ministerul Sănătății nu îi este garantată confidențialitatea și protejarea datelor.

“Când un cetățean se înscrie pe platforma de vaccinare, nimeni nu oferă cetățeanului o dovadă a faptului că datele personale îi sunt protejate și nu vor fi folosite în alt scop, așa cum prevede Regulamentul. A obținut un cetățean din România o astfel de dovadă măcar după ce s-a vaccinat? Nu”, a spus europarlamentara Maria Grapini. 

STS susține că prevederile Regulamentului european cu privire la protecția datelor personale sunt respectate

Serviciul de Telecomunicații Speciale, care se ocupă de partea tehnică a Platformei de Vaccinare, susține că aceasta oferă garanția protecției datelor personale ale celor vaccinați în conformitate cu Regulamentul UE de protejare a datelor.

“Astfel cum reiese din Politica de confidențialitate disponibilă a Platformei, toate activitățile de prelucrare a datelor cu caracter personal desfășurate în cadrul sau în legătură cu Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 sunt în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) și cu Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)”, a transmis Serviciul de Telecomunicații Speciale. 

“Protecția datelor a fost doar o teorie”

Europarlamentara Maria Grapini susține că, potrivit ultimului raport întocmit de Comisia Europeană în ceea ce privește protecția datelor personale,  aceasta a fost doar o teorie.

În raportul “Protecția datelor ca pilon al capacității cetățenilor și al abordării UE privind tranziția digitală”, Comisia Europeană atrage atenția asupra propunerii de completare a cadrului legislativ privind protecția datelor prin Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice, care este destinat să înlocuiască actuala Directivă asupra confidențialității și comunicațiilor electronice.

La nivelul Regulamentului persistă, potrivit raportului, un anumit grad de fragmentare și abordări divergente. RGPD menționează clar că orice restricție trebuie să respecte esența drepturilor și libertăților fundamentale și să fie o măsură necesară și proporțională într-o societate democratică pentru a proteja un interes public, cum ar fi sănătatea publică. Odată cu eliminarea treptată a măsurilor de limitare a răspândirii, factorii de decizie trebuie să răspundă așteptărilor cetățenilor de a beneficia de soluții digitale de încredere, care să respecte drepturile la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal. 

Comisia Europeană a transmis că va monitoriza aplicarea RGPD în cazul noilor tehnologii, ținând cont și de eventualele inițiative viitoare adoptate în domeniul inteligenței artificiale și în cadrul strategiei privind datele și va urmări îndeaproape dezvoltarea și utilizarea aplicațiilor în contextul pandemiei de coronavirus. 

STS oferă asigurări

Datele cu caracter personal se prelucrează în temeiul consimțământului expres, liber exprimat, specific și neechivoc al utilizatorului Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva coronavirusului, în acord cu prevederile legislației în vigoare și în condițiile Politicii de confidențialitate disponibile pe site, susțin reprezentanții STS.

“Precizăm că, la momentul înscrierii în platformă, utilizatorul este informat despre drepturile sale în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în Platforma informatică ROVACCINARE, înainte de a realiza contul de acces în platformă. Utilizarea platformei informatice ROVACCINARE nu este posibilă în cazul în care utilizatorul nu este de acord cu politica de prelucrare a datelor cu caracter personal a Platformei.

În Politica de confidențialitate sunt precizate expres drepturile utilizatorului, modalitatea de contact a operatorului, precum și a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

În cazul în care o persoană nu dorește să folosească Platforma informatică ROVACCINARE, aceasta se poate programa prin intermediul Call Center-ului sau al medicului de familie.

Măsurile de securitate implementate pentru a reduce la minim riscurile de acces neautorizat la date și implicit impactul asupra vieții private a utilizatorilor sunt: accesul limitat la baza de date a platformei doar pentru personalul autorizat, pe bază de user și parolă; asigurarea accesului la baza de date a platformei doar prin intermediul unei rețele virtuale private și securizate; limitarea numărului de IP-uri de la care poate fi accesat serverul unde există baza de date și serverul web; utilizarea CAPTCHA (metodă automată de a determina dacă utilizatorul unui software este o persoană sau un program de calculator – n.r.)”, a transmis Serviciul de Telecomunicații Speciale. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.