Cum va evolua pandemia în România. Previziuni pesimiste făcute de un medic

Cum va evolua pandemia în România. Previziuni pesimiste făcute de un medic

Există șanse foarte mici ca, în viitorul apropiat, numărul infectărilor să scadă.

Predicții făcute de un cunoscut medic din România, în privința pandemiei de coronavirus. Medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar, crede în perioada imediat următoare am putea asista, în cel mai bun caz, la o stagnare a cazurilor. Ar putea să fie consemnată și o creștere, dar în niciun caz o scădere.

„Numărul cazurilor de astăzi este evident un record, din păcate aşteptat, previzibil având în vedere situaţia epidemiologică din ultimele săptămâni, care ne-a demonstrat o creştere a numărului bazal de reproducere a cazurilor - peste 1 -, ceea ce înseamnă că ne plasăm pe o pantă ascendentă a evoluţiei şi ne aşteptăm şi mai departe să avem acest trend ascendent cu menţiunea acestor măsuri impuse în ultima perioadă - săptămâna aceasta, care este posibil să îşi regăsească impactul pozitiv în următoarele 10-14 zile.

Probabil că în perioada imediat următoare vom asista cel puţin la o stagnare a numărului de cazuri, dacă nu chiar la o creştere a numărului de cazuri”, a spus Valeriu Gheorghiță pentru Agerpres.

„Pacienţii astăzi diagnosticaţi vor face din păcate forme severe”

Medicul a mai explicat că, la nivel de Terapie Intensivă, există un decalaj față de situația cotidiană.

„În secţiile de terapie intensivă, evoluţia este un pic întârziată cu cel puţin zece zile faţă de situaţia momentului, lucru care ne pune în faţa faptului să asistăm în următoarea perioadă, în următoarea lună la o creştere progresivă a numărului de pacienţi în secţia de terapie intensivă şi la o creştere a gradului de ocupare a paturilor în terapie intensivă, pentru că pacienţii astăzi diagnosticaţi vor face din păcate forme severe, se vor agrava din punct de vedere al stării clinice undeva la 7-10 zile de la debutul bolii”, a mai spus medicul. El a mai precizat:

„Acela este momentul în care se instalează faza pulmonară inflamatorie care deteriorează funcţia respiratorie a pacienţilor cu COVID. Este, de asemenea, important să ţinem cont de categoria persoanelor care sunt infectate şi care se regăsesc în aceste aproape 5.000 de cazuri noi.

Pentru că dacă vorbim de persoane peste 60 de ani, de persoane care au boli cronice, de persoane din centre de îngrijire cu dizabilităţi, atunci procentul celor care sunt la risc să dezvolte forme severe şi critice este mult mai mare. Or, presiunea pe secţia de terapie intensivă înseamnă că va fi crescută.”