Chiar dacă nu îi nominalizează, mesajul scris pe Facebook de fostul rector al UMF Iaşi îi vizează inclusiv pe preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.

De asemenea, exceptându-i pe Iohannis şi Orban, alte nume grele cu putere de decizie în această pandemie sunt Raed Arafat şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Fostul președinte al Colegiului Medicilor a lansat încă de la început observaţii dure, susţinând că nu mai suportă „minciuna”.

Sf. Parascheva şi pelerinajul

Punctul de pornire pentru prof. dr. Vasile Astărăstoae a fost mult-discutatul pelerinaj organizat de Sf. Parascheva la Catedrala Metropolitană din Iaşi.

„Nu suport minciuna. Iar dacă nu suport minciuna, trebuie să reacționez. În al doilea rând, n-am obosit (cum întreba cineva), ci am devenit mai nervos.

Când l-am văzut înainte (la pelerinajul de Sf. Parascheva) pe părintele Necula, mi-am zis: «Dacă aș avea și eu calmul său!».

Am devenit nervos pentru că m-am săturat să-mi dea lecții cei care n-au diplomă de Bacalaureat, n-au diplomă de licență sau au făcut facultatea de medicină în 9 ani ori au operat hernii la Huși”, a spus Vasile Astărăstoae.

În România se ţine cont de Pub Med?

În continuarea intervenţiei sale, cel care reprezintă o somitate a medicinei din România a subliniat că abordarea autorităţilor nu i se pare eficientă.

În acest context, Astărăstoae a semnalat un aspect de o importanţă covârşitoare în acest context pandemic, în care ultimele informaţii pot face diferenta între viaţă şi moarte.

„Dacă e să spunem o abordare eficientă, trebuiau să aibă un grup de lucru care, tot timpul, să urmărească ce s-a constatat în știință cu privire la această epidemie.

Trebuiau în acel grup de lucru să ia Pub Med, care este una dintre cele mai bune baze de articole științifice din lume, să vadă ce s-a scris în cele 30-40 de mii de articole științifice despre Covid-19, să vadă ce s-a scris în cele 3.600 de articole despre Covid la copii și după aceea să vină cu astfel de propuneri”, a mai spus acesta.

Minciuni servite pe post de adevăruri

„M-am enervat din cauză că ni se dau aceste minciuni și ni se spun ca și cum ar fi un adevăr, ca și cum ce au spus el este Biblia, când ei nu reușesc nici măcar să calculeze care este frecvența reală, incidența într-o localitate și apar 3 cifre diferite.

Atunci de ce să-i cred pe ei și argumentele pe care le aduc? Atunci, dacă ne raportăm strict la acest pelerinaj (Sf. Parascheva), argumentul care s-a adus a fost legat nu de faptul că se adună o masă mare de oameni la acest pelerinaj, pentru că știau că nu ține, fiindcă întotdeauna pelerinajul a fost bine organizat, adică se luaseră măsuri, oamenii stăteau la 1,5 metri, eu am stat la 2 metri de cel din dreapta mea și de cel din stânga mea.

Aveau măști. Deși asta cu măștile… M-am săturat! Sfânta mască! Dar uite, când este lege, o respectăm. Au venit cu argumentul că pelerinii stau mult în autocar și se vor îmbolnăvi.

Pe ce se bazează? Atunci trebuie să întrerupi toată circulația autocarelor, dacă se îmbolnăvesc și dacă așa au grijă de noi!

Iar eu nu cred că o fac din dragoste pentru noi, eu cunosc oamenii, îi cunosc pe cei de acolo, dacă ar fi avut sentimente de compasiune, nu ar fi procedat cum procedează acuma, să inducă frica și panica în oameni”, a completat Vasile Astărăstoae.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE