Cum sunt trataţi românii de ambasadele/consulatele româneşti

Cum sunt trataţi românii de ambasadele/consulatele româneşti

Am primit de curând, pe adresa redacţiei, un mesaj din partea unui român emigrat în Afica de Sud. Acesta ne scrie despre problemele pe care le-a avut cu autorităţile consulare ale României. Am decis să publicăm povestea lui Mihai K. întrucât suntem convinşi că problemele pe care acesta le-a avut nu sunt singulare. Menţionăm că informaţiile relatate de acest român au un nivel ridicat de subiectivitate. Dacă aţi trecut prin astfel de întâmplări cu autorităţile române, nu ezitaţi să ne trimiteţi povestea dumneavoastră.

Totul a început în 2004, când am plecat din ţară către Dubai, unde am lucrat mai bine de trei ani, timp în care nu am avut nevoie să apelez la ambasada/consulatul României deloc.   Dar după trei ani m-am decis să mă căsătoresc cu prietene mea de originară din Africa de sud, la ea în ţarp. Singurul lucru pe care guvernul Africii de Sud mi l-a cerut a fost un document de la o autoritate românească în care să se precizeze că nu am fost sau sunt căsătorit în România.

Am sunat la Ambasada României din Abu Dhabi (pentru că în Dubai consulatul era închis) şi o voce sictirită de româncă mi-a dat indicatii ce acte trebuie să aduc cu mine.

O săptămână mai târziu am luat autobuzul de dimineaţă îmbrăcat în hainele de serviciu. Atunci lucram într-un parc acvatic şi avem pantaloni trei sferturi, tricou şi sandale. Era Dubai. Ce să te aştepţi la circa 50 de grade celsius? Oricum mă gândeam că am să mă deplasez direct la servici după ce termin la ambasadă.

După ce am făcut circa trei ore până la Abu Dhabi într-un autobuz fără aer condiţionat, cu 50 de grade celsius afară, şi am aşteptat 45 de minute în ambasadă pe scaun (niciun alt client nu era la ora aceea în clădire) un bărbat a venit la mine şi s-a prezentat ca fiind consulul României mi-a spus că nu mă poate primi în audienţă pentru că nu eram îmbrăcat corespunzător "Ce veniţi aşa îmbrăcat, domnule. Aici este o instituţie a guvernului roman şi ar trebui să fiţi respectos şi să veniţi îmbrăcat, dacă nu în costum, măcar în camaşă şi pantaloni de stofă", a precizat consulul.

După ce mi-a ţinut morală circa 10 minute despre ţinuta mea, mi-a spus că mai am nevoie de încă un act de la compania la care lucrez. I-am replicat faptul că doamna de la telefon nu a precizat nimic despre acel act, la care raspunsul lui a fost, citez, "poate nu auzi bine domnule sau ai uitat româneşte".

Nu i-am raspuns şi am plecat înapoi cu directia Dubai. Două săptămâni mai târziu am plecat din nou către Abu Dhabi, de această dată îmbrăcat în blugi, cu cămaşa şi pantofi. Afară erau circa 48-50 de grade celsius. Programul ambasadei este unul foarte "lung": de la 9 la 12 se colectează actele şi de la 13 la 14 se predau actele, aşa că a trebuit să aştept 4 ore pentru o ştampilă şi o semnătură şi bine-nţeles, cum e specific guvernului României, să plătesc şi 50 de dolari pentru un document.

Drăguţ şi plin de glume ca prima dată consulul mi-a spus în momentul în care mi-a dat actul doveditor, citez, "româncele nu mai sunt bune pentru tine? Acum preferi africance?". Ca şi prima dată, nu i-am raspuns şi am plecat cu ideea că măcar, în sfârşit, am documentul necesar. Acum sunt în Africa de Sud de mai bine de un an şi cum paşaportul românesc îmi expira în septembrie m-am decis cu trei zile în urmă să sun la cosulatul României din Cape Town să mă interesez de actele necesare şi când pot să vin să îl schimb.

O voce sictirită (parcă era aceeaşi doamnă din Abu Dhabi) îmi zice, citez, "dar dumneavoastră aţi dormit până acum, vă trebuie circa 8 luni să schimbaţi paşaportul". Am întrebat de ce aşa de mult şi a inceput să se răstească şi să spună că aşa este şi că nu poate să facă nimic. Am întrebat-o ce pot să fac în această situaţie, pentru că am cumpărat biletele de avion de 3.500 de dolari pentru mine, soţie şi baiatul meu pentru a reveni în ţară în luna decembrie.

Funcţionara mi-a zis că nu pot să plec, că paşaportul e expirat şi singura soluţie e să îmi dea un act doveditor cu care să vin în ţară, dar trebuie să schimb paşaportul în România în cele trei săptămâni pe care le petrec acolo şi să îmi iau altă viză de Africa de Sud pe noul paşaport, ca să pot să mă întorc înapoi. Toate astea trebuie să le fac între 21/12 şi 9/01, în timpul Sărbătorilor de iarnă, unde practic nu mai lucrează nimeni. Aşa da ajutor din partea guvernului României.

Aceste ambasade/consulate sunt plătite din banii contribuabilor români, ca părinţii mei care au mai bine de 30 de ani în câmpul muncii şi nu au părăsit niciodată ţara, oameni ca mine care au muncit în ţară şi au plătit mereu taxe şi de când am plecat din ţară, în fiecare lună trimit bani la părinţi care, dacă cumpără ceva cu acei bani, guvernul tot îi taxează.

Concluzia este că ar trebuie să scrie mai mulţi despre modul cum suntem trataţi în afară de propiul guvern, de cei care ar trebui să ne protejeze, dar ei, în schimb, sunt nepoliticoşi şi neprofesionişti.

 Cu stima Mihai K.    P.S. Poate să îmi explice cineva cum în anul 2008 sunt aşa de multe şi avansate mijloace de comunicare şi transport, îţi trebuie 8 luni de zile să schimbi un paşaport şi mai sunt obligat să plătesc o taxă de 100 de dolari? Sincer, dacă o iau pe jos până în România şi înapoi, cred că o să ajung în mai puţin de 8 luni. E penibil şi ridicol aşa ceva.

Ne puteți urmări și pe Google News