Scandalul iscat de PNL după adoptarea de către Parlament a ordonanței care mărește salariile din educație și sănătate ar putea avea efect de bumerang asupra liberalilor și a lui Dacian Cioloș. PNL a uitat că a militat pentru mărirea salariilor, iar Cioloș că a trimis OUG în Parlament în plină campanie elctorală
Alina Gorghiu şi liderii PNL au izbutit să stârnească (luni şi marţi) un scandal politic de proporţii prin acuzaţiile de furt proferate la adresa rivalilor de la PSD, ALDE şi UDMR, în contextul adoptării în plenul Camerei a controversatei Ordonanţe 20, care prevede majorări salariale cu 15% în educaţie şi sănătate, începând cu 1 ianuarie 2017. Provocarea acestui scandal cu pronunţat iz electoral ameninţă să capete un usturător efect de bumerang pentru PNL, în perspectiva apropiatelor alegeri legislative.
FOTO: Premierul Dacian Cioloş a anunțat că Executivul va cere un control de constituţionalitate pe Legea de aprobare a OUG 20, precizând că această acţiune priveşte legea şi nu ordonanţa în sine FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Amnezia PNL
În primul rând, prin boicotarea frenetică a votului din plenul Camerei Deputaţilor, liderii PNL nu au făcut altceva decât să-şi dea cu stângul în dreptul, în condiţiile în care chiar programul de guvernare fluturat de Gorghiu&Co prevede majorări salariale similare (cu accent pe educaţie şi sănătate!). Faptul că PSD, ALDE, UDMR şi parlamentarii minorităţilor naţionale au „furat” startul şi au operat amendamentele necesare, în comisiile de specialitate, transformând disputa în una electorală, i-a scandalizat pe liberali.
Şah la Cioloş
În al doilea rând, faptul că Dacian Cioloş s-a erijat în vârful de lance al acuzaţiilor peneliste (ce menţin şi amplifică scandalul) riscă să devină un alt balast ce poate cauza prejudicii electorale PNL, întrucât acreditează percepţia că Cioloş – chiar oferta de premier a peneliştilor – se opune majorărilor salariale în zone prioritare, deşi vorbeşte despre creştere economică.
OUG 20/2016 a fost adoptată în şedinţa Executivului din 8 iunie. În septembrie când ordonanța a ajuns în Parlament, PSD a anunțat că va prelua amendamentele sindicatelor şi va modifica ordonanța întrucât creează „înechităţi majore”. Acum, Cioloș acuză că nu s-a respectat Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înaintea alegerilor parlamentare nu pot fi adoptate acte normative pentru mărirea salariilor.
Ieir, a reacționat și preşedintele Klaus Iohannis. „În ceea ce privește legea, eu sunt pozitiv. Aștept legea la promulgare”, a declarat Iohannis, care însă nu a specificat dacă o va promulga, sau o va retrimite la reexaminare.
Cioloş se adresează CCR
Tot ieri, Guvernul a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională OUG 20/2016, premierul Dacian Cioloş reiterând că nu există un studiu privind impactul bugetar al acestor măsuri privind majorările salariale din sectorul bugetar. Alina Gorghiu a susţinut că legea privind majorările salariale riscă să nu treacă de controlul de constituţionalitate, întrucât nu are sursa de finanţare menţionată.„ De partea cealaltă a baricadei, şeful PSD Liviu Dragnea şi-a centrat tunul, din nou, pe Palatul Victoria. „Guvernul Zero are 29 de miliarde lei la buget pe care nu va fi capabil să îi cheltuiască, dar spune că nu există 1,8 miliarde necesare acestor creşteri”, a scris Dragnea, pe Facebook.
Băsescu preconizează un dezastru electoral
„Versatul și demagogul PSD a introdus în Parlament, pe ultima sută, modificări prin care se măresc salariile bugetarilor. De dragul opoziției și de teamă că pierd inițiativa, liberalii nu participă la vot și reclamă că bugetul nu poate susține măririle salariale”, a scris Băsescu pe Facebook. Liderul PMP subliniază că, prin faptul că liberalii au cerut verficarea cvorumului și au amenințat cu contestarea la CCR au creat condiții mai bune pentru „versații politicieni pesediști pentru a arăta că ei luptă pentru mărirea salariilor, în timp ce PNL-ul este împotrivă”. „Și pentru că viața ne arată că în politică nu există limite pentru prostie și ridicol, ieri seară, pe toate televiziunile, pesediștii îi băteau în cap pe liberali cu propriul lor program în care este scris negru pe alb că ei vor mări salariile de la 1 ianuarie 2017. Adică exact ce a făcut PSD-ul în Parlament. Liberalii au reușit să antreneze de partea lor și pe Cioloș, dar și pe Iohannis. Altfel, dezastrul electoral ar fi fost incomplet. Dacă ar exista o poliție a politicii, care să sancționeze greșelile la fel cum este la circulație, cu siguranță conducerea liberalilor în frunte cu doamna Gorghiu și-ar pierde dreptul de a conduce PNL”, a punctat Băsescu