Cum și-a pregătit Moscova ofițerii pentru un atac asupra Japoniei și Coreii de Sud. Documente din anii 2000
- Maria Dima
- 2 ianuarie 2025, 12:11
Într-o anchetă publicată marți, 31 decembrie, "Financial Times" spune că a pus mâna pe documente militare rusești datând de la începutul anilor 2000, care dezvăluie pregătirea unui conflict la granița de est.
Războiul din Ucraina s-a extins spre est când Rusia a recrutat aproape 12.000 de soldați nord-coreeni. Asia a devenit un element central al strategiei militare a președintelui Vladimir Putin. Și era deja în urmă cu un deceniu, conform documentelor văzute de "Financial Times".
Cotidianul economic american a pus mâna pe "29 de dosare militare ruse secrete", referitoare în principal la pregătirea ofițerilor, dezvăluind că armata rusă a enumerat ținte pentru un război cu Japonia și Coreea de Sud și a pregătit scenarii de bombardamente.
Moscova și ținte militare și civile
Primele ținte sunt de natură militară: Moscova viza cartierele generale de comandă ale forțelor armate japoneze și sud-coreene, instalații radar sau baze aeriene și instalații navale, după cum arată "FT".
Într-o prezentare a pregătirii ofițerilor care datează din 2013 sau 2014, de exemplu, este menționat un atac ipotetic asupra Okushiritou, o bază japoneză situată pe o insulă în largul coastei. Și asta cu ajutorul a 12 Kh-101, rachete de croazieră folosite vara trecută pentru a bombarda un spital de pediatrie din capitala Ucrainei.
Celelalte ţinte sunt infrastructura civilă – cum ar fi tunelul Kanmon care leagă insulele Honshu și Kyushu, complexul nuclear Tokai din Japonia sau oțelăriile și fabricile chimice Pohang din Busan în Coreea de Sud. Un alt raport menționează utilizarea bombardierelor Tu-95 pentru a testa apărarea antiaeriană a Japoniei și Coreei de Sud pe 24 februarie 2014 – în plină anexare a Crimeei. Un circuit de 17 ore în jurul Coreii de Sud și Japoniei... și un traseu aproape identic cu cel parcurs de două avioane de patrulare la începutul anului, precizează ziarul.
Conflictele europene și asiatice sunt "legate"
Aceste documente datează din anii 2008 până în 2014, dar rămân "relevante" pentru strategia rusă, scrie "FT", care le-a supus examinării de către experți solicitați de ziar. Și demonstrează că "teatrele de război europene și asiatice sunt legate direct și indisolubil", estimează William Alberque, de la think tank-ul Stimson Center, care promovează securitatea internațională, scrie letemps.ch.
Potrivit fostului director al Centrului pentru Controlul Armelor, Dezarmare și Neproliferare a Armelor de Distrugere în Masă, aceste documente reflectă modul în care Moscova percepe amenințarea din partea aliaților occidentali din Asia: "Dacă Rusia ar ataca Estonia în mod neașteptat, ar trebui, de asemenea, să lovească forțele americane și pe cele care le susțin în Japonia și Coreea". Purtătorul de cuvânt al președintelui rus nu a răspuns solicitărilor ziarului. (Traducerea-Rador)