Cine sunt miliardarii ruși care alimentează mașinăria de război a lui Putin. Ingredientele cheie pe care le furnizează
- Mădălina Sfrijan
- 2 ianuarie 2025, 11:24
Mașinăria de război a lui Vladimir Putin este alimentată de miliardarii ruși. Potrivit unei analize Reuters, cei mai bogați oameni din Rusia care dețin fabrici de produse chimice au devenit furnizori pentru producătorii de explozibili.
Cum își asigură Rusia materia primă pentru fabricarea explozibililor
Reuters a arătat de unde provine materia primă pentru explozibilii folosiți de trupele lui Putin. Au fost aduse în prim plan cinci companii chimice, unde anumiți miliardari ruși dețin acțiuni.
Conform analizei, companiile respective au furnizat aproximativ 75% din substanțele chimice necesare pentru fabricarea explozibililor.
Substanțele, transportate pe calea ferată
Acestea erau transportate pe calea ferată până la fabricile de explozibili din Rusia. De altfel, datele arată că înțelegerea ar fi fost încheiată încă de la începutul războiului.
Concret, Moscova se bazează pe cei mai bogați oameni din Rusia și pe afacerile pe care aceștia le dețin. Pe lista celor care oferă sprijin în acest sens Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea.
De asemenea, Vagit Alekperov ar avea o contribuție importantă în acest sens. Recent, Forbes el a fost clasat de Forbes ca fiind cel mai bogat om din Rusia. Averea sa se ridică la peste 28,6 miliarde de dolari.
Rusia, sprijinită în războiul cu Ucraina
Conform sursei, cei doi afaceriști au refuzat să vorbească despre acuzațiile aduse.
Abramovich are un pachet de 28% la compania Evraz, care a fost listată la Londra. Reprezentanții companiei au anunțat că au fost furnizate substanțe chimice „doar pentru uz civil”.
Alekperov deține acțiuni la Lukoil, rafinărie care a precizat că„nu produce explozibili sau alte componente conexe”.
Potrivit unui profesor de la Universitatea din Massachusetts, care studiază rețelele lanțului de aprovizionare ale Rusiei, a declarat că Moscova are parte inclusiv de sprijin financiar din partea acestora.
„Aceste companii chimice susțin efortul de război”, a spus profesorul universitar.
În urma analizei s-a stabilit că marile companii vizate au furnizat ingrediente cheie către cinci fabrici de explozivi și praf de pușcă.