Cum și-a anunțat Biden candidatura pentru al doilea mandat la Casa Albă: Nu este momentul să mă opresc

Cum și-a anunțat Biden candidatura pentru al doilea mandat la Casa Albă: Nu este momentul să mă opresc Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Anunțul îi permite să înceapă strângerea de fonduri la 18 luni până la alegerile generale din noiembrie.Președintele Joe Biden și-a lansat oficial campania pentru al doilea mandat de președinte al SUA, cerând-le alegătorilor să-l păstreze în funcție pentru „ a termina ce a început” , în încercarea unei recuperări istorice americane, care a demarat după ce l-a învins pe Donald Trump în 2020. Într-un videoclip, președintele a vorbit despre mai multe teme familiare pe care le-a lansat de când a preluat funcția de președinte.

„Când am candidat pentru funcția de președinte, în urmă cu patru ani, am spus că suntem într-o luptă pentru sufletul Americii. Și încă suntem”, a spus el în videoclipul, intitulat „Freedom” , ilustrat cu multe imagini din timpul vizitelor sale prin toată țara și în care prezintă realizările sale legislative. „Întrebarea cu care ne confruntăm este dacă în anii următori vom avem mai multă libertate sau mai puțină libertate.

Mai multe drepturi sau mai puține. Știu care este răspunsul și cred că și voi îl știți”, a spus el. „Nu este momentul să mă opresc. De aceea candidez pentru un nou mandat”. Biden, deja cel mai în vârstă președinte al SUA, la 80 de ani, se confruntă probleme într-o campanie care îl va forța să-și echilibreze îndatoririle zilnice de la Casa Albă.

Un mic mister planează asupra modului în care intenționează să abordeze în continuare funcția: se va baza pe același cerc de consilieri de top care l-au susținut în campania sa din 2020? Deși a reușit să liniștească majoritatea momentelor mai agitate ale partidului său, Biden intră în cursă pe un teritoriu precar din punct de vedere istoric. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Casa Albă vorbește despre impopularitatea contracandidaților

Dar oficialii Casei Albe și consilierii prezidențiali au subliniat în mod repetat impopularitatea potențialilor oponenți ai lui Biden, și anume Trump, ale cărui cote de încredere sunt în general mai slabe decât ale lui. Biden a fost declarat perfect sănătos de către medicii săi. Dacă va fi ales, la sfârșitul celui de-al doilea mandat, ar avea 86 de, cu aproape un deceniu mai în vârstă decât speranța de viață a bărbaților din SUA. „Fiecare generație de americani s-a confruntat cu un moment în care a trebuit să apere democrația, să susțină libertățile noastre personale și să susțină dreptul nostru la vot și drepturile noastre civile”, a spus Biden.

„Acesta este al nostru. Să terminăm treaba.” Pe lângă faptul că evidențiază contraste puternice în abordările lor cu privire la orice, de la drepturile la avort până la extinderea asistenței medicale și creșterea taxelor pentru cei bogați, impulsul realegerii lui Biden se va poziționa, de asemenea, în jurul a ceea ce a construit în primii patru ca șef al statului. Biden a depus jurământul în 2021 la un Capitoliu al Statelor Unite, confruntat cu un asediu insurecționist, cu doar două săptămâni mai devreme.

Acolo, în condițiile în care tradiția Americii de transferuri pașnice de putere nu a părut niciodată mai fragilă, ceremonia s-a desfășurat într-un cerc de forțe de securitate care evoca o zonă de război. În schimb, în acea dimineață rece din Washington, plină de rafale de zăpadă, Biden s-a uitat la National Mall pentru a vedea peste 200.000 de steaguri americane arborate care i-au simbolizat pe cei care nu au putut participa în persoană la ceremonie.

Amenințările rămân

Biden le-a reamintit alegătorilor că unele dintre acele amenințări cu care națiunea s-a confruntat la adresa democrației la începutul mandatului său rămân.„Aceasta nu ar trebui să fie o problemă roșie sau albastră. Pentru a ne proteja drepturile. Pentru a ne asigura că toată lumea din această țară este tratată în mod egal. Și că toată lumea are o șansă corectă să o facă”, a spus el în videoclipul său. „Dar în toată țara, extremiștii MAGA se aliniază pentru a lua acele libertăți de bază.”Lista de reforme ale președintelui nu este nesemnificativă.De la miliarde de dolari pentru a stopa pandemia și de a lansa proiectele de infrastructură, până la eforturi majore asupra schimbărilor climatice și a sănătății mintale, acorduri bipartizane privind siguranța armelor și fabricarea de microcipuri interne, precum și măsuri pentru protejarea veteranilor.

Biden continuă să sprijine Ucraina

Biden și aliații occidentali s-au poziționat alături de Ucraina, furnizându-i arme, bani și alte capabilități militare și impunând sancțiuni dure Rusiei. La aniversarea unui an de la război, Biden a făcut o vizită triumfătoare la Kiev, pe care mulți americani și nu numai au văzut-o ca un act de sfidare împotriva agresiunii neprovocate a președintelui rus Vladimir Putin. Obiectivele sale politice acasă sunt mult mai simple, în special în rândul democraților.

El nu se confruntă cu amenințări credibile din interiorul propriului său partid, după ce a petrecut luni de zile adunând următoarea generație de democrați în spatele său. Și echipa sa crede că harta electorală rămâne înclinată în favoarea lui. În 2020, el a recâștigat trio-ul de state ale Marilor Lacuri – Wisconsin, Michigan și Pennsylvania – pe care Trump le-a șters cu patru ani mai devreme, iar Biden a făcut o campanie necruțătoare în acele state, promovând interesele clasei de mijloc și sprijinul sindical. Dar dincolo de propriile sale alegeri generale, cursa din 2024 va fi din nou un test al talentului politi al lui Biden. Democrații dețin o majoritate slabă în Senat și au o cale descurajantă pentru a o menține.