Cum se vede din spațiu amenințarea Rusiei la granița cu Ucraina. Imagini de ultimă oră

Cum se vede din spațiu amenințarea Rusiei la granița cu Ucraina. Imagini de ultimă oră sursa: CNN

Imagini ce au fost surprinse din satelit arată o activitate intensă la granița dintre Ucraina și Rusia. arată o activitate din ce în ce mai intensă.

Noi dovezi ce vizează mișcarea de trupe dispuse de Rusia, la granița cu Ucraina, au apărut miercuri. Din satelit au fost surprinse imagini supuse analizei companiei Maxar.

Respectivele imagini arată extinderea prezenței militare mai multe zone din Belarus, Crimeea și vestul Rusiei. Trupele ruse au continuat să intre în Belarus în ultimele două săptămâni. Ministerele Apărării din cele două țări susțin că desfășurările au loc înaintea unui amplu exercițiu militar comun programat luna aceasta.

Imaginile din satelit arată o dispunere din ce în ce mai considerabilă la granița cu Ucraina

Potrivit Maxar, imaginile colectate de pe orbită reflectă un nivel crescut de activitate și de pregătire a trupelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Maxar și alte companii care folosesc imagini realizate cu ajutorul sateliților artificiali au observat în ultimele luni extinderea poligoanelor și garnizoanelor militare într-un spațiu situat la circa 240 de kilometri de granița ucraineană. Unele amplasamente se află la doar câțiva kilometri de frontieră.

În ultimele două săptămâni, câteva noi desfășurări militare semnificative au fost observate în Belarus”, au spus cei de la Maxar. „De asemenea, corturi militare sau adăposturi pentru soldați au fost văzute practic în fiecare locație de desfășurare din Belarus, Crimeea și vestul Rusiei, ceea ce sugerează că unitățile sunt însoțite de trupe și și-au crescut nivelul general de pregătire", adaugă compania.

Maxar a comparat imaginile realizate în luna septembrie a anului trecut și la sfârșitul lui ianuarie 2022 în aceeași tabără din Novoozernoe, în peninsula Crimeea. Comparația a indicat o creștere a activității, fiind amenajată o zonă de corturi.

Amenajările indică faptul că amplasamentul este gata să primească trupe, deși până în prezent acestea nu au fost semnalate în această zonă. La poligoanele Pogonovo, aflat la 220 de kilometri de frontiera cu Ucraina, și Persianovsky (50 de kilometri de frontieră), sateliții au surprins craterele de impact.

Sunt peste 70.000 de soldați

Konrad Muzyka, analist în domeniul apărării specializat pe Rusia și Belarus în cadrul companiei de consultanță Rochan Consuting, apreciază că în prezent sunt între 74 și 76 de grupe tactice de nivel batalion amplasate în jurul Ucrainei.

O astfel de grupă tactică numără aproximativ 1.000 de soldați împreună cu unitățile de sprijin. Analistul care a fost de CNN arată că, din prima săptămână a lunii ianuarie, Rusia a deplasat în vestul Rusiei și în Belarus forțe din Districtul Militar Est, situat la mii de kilometri distanță în Siberia.