Cum se păstrează roșiile corect pentru a rămâne gustoase? Greșeala pe care o facem frecvent

Cum se păstrează roșiile corect pentru a rămâne gustoase? Greșeala pe care o facem frecvent Sursa foto: 58165351 © Galina Lukyanenko | Dreamstime.com

Roșiile provin inițial dintr-un climat cald (solar) la începutul primăverii și din acest motiv trebuie păstrate într-un anumit mod dacă dorim să-şi păstreze gustul bun. Din păcat, mulți dintre noi facem cea mai mare greșeala atunci când trebuie să le depozităm.

Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate legume, mai ales vara, însă puțini sunt cei care știu cum să le depoziteze corect pentru a rezista mai mult timp, dar și pentru a-și păstra acel gust proaspăt. Pentru ca roşiile să-şi păstreze gustul proaspăt trebuie depozitate în cămară, în bucătărie sau în beci, deoarece roșiile complet coapte suferă cu adevărat după refrigerare din toate punctele de vedere: dezvoltarea gustului, colorația și textura făinoasă.

Același lucru este valabil și pentru roșiile cherry. Dacă se află în interiorul frigiderului, activitatea enzimelor producătoare de aromă a roșiilor necoapte se oprește. Roșiile adora căldură și sunt crescute în plin soare, unde au parte de temperaturi ridicate. Ajunse în piețe, acestea stau, în continuare, în căldură. Prin urmare, una dintre cele mai mari greșeli, pe care multe persoane le fac, este să țină roșiile în frigider.

Ce se întâmplă dacă ții roșiile în frigider

Dacă ai un loc răcoros în casă, cum ar fi o pivniță, depozitează acolo roșiile complet coapte. Acestea se vor păstra bine timp de o zi sau două și nu vei risca să întrerupe activitatea enzimelor producătoare de aromă. În momentul în care roșiile sunt ținute în frigider, se vor schimba o serie de factori precum gustul, mirosul, textura și chiar culoare, în unele cazuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru se întâmplă deoarece temperaturile mici din frigider duc la activitatea enzimelor producătoare de aromă a roșiilor. Acest lucru face ca roșiile care nu sunt copate complet să se oprească din coacere. Totodată, în cazul roșiilor coapte, în momentul frigerării se pierde aroma.

Partea bună este însă faptul că în momentul în care roșiile sunt scoase din frigider și lăsate la temperatura camerei pentru o zi sau două, se reactivează o parte din acea activitate enzimatică, ducând la refacerea gustului și mirosului.

Cum se păstrează roșiile, în mod corect

După cumpărarea roșiilor, odată ce ajungi cu ele acasă, verifică-le cu atenție. Pune roșiile care sunt lovite sau au crăpături într-un castron, pentru a le consuma primele. Restul roșiilor pot fi așezate într-o fructieră sau într-un castron la baza căruia pui un șervet de bucătărie din hârtie. Acesta va absorbi orice urmă de umezeală, împiedicând astfel stricarea roșiilor.

Dacă roșiile nu sunt coapte încă, le poți pune pe balcon timp de o zi, două. Așază-le pe o bucată de hârtie sau ziar, nu într-un castron. Ai grijă însă, că în timpul zilelor caniculare, să nu le ții în bătaia directă a razelor soarelui.

În cazul roșiilor coapte, încetinirea activității enzimelor poate reduce o parte din aroma delicioasă. Dar dacă vrei să le pui în frigider, asigură-te că pui roșiile la temperatura camerei timp de câteva ore înainte de a le consuma.

Sursa: acasa.ro.