Cum se face o vizită de stat. Ce a semnat Macron cu China
- Tudor Borcea
- 6 noiembrie 2019, 11:44
Fiecare călătorie oficială a unui președinte francez în străinătate aduce aceeași întrebare: câte contracte au fost semnate?
Vizita oficială a lui Emmanuel Macron în China a făcut posibilă încheierea de contracte comerciale de peste 15 miliarde de dolari , adică 13,5 miliarde de euro.
Această sumă a fost anunțată miercuri de către președinția chineză, după o întreținere între șeful statului francez, Emmanuel Macron, și omologul său chinez, Xi Jinping.
„În timpul vizitei lui Emmanuel Macron în China, Franța și China au semnat documente de cooperare în domeniile aeronauticii, energiei curate, produselor alimentare, finanțelor și electricității, în valoare totală de 15,1 miliarde de dolari”, a informat un responsabil al președinției chineze în cadrul unei ceremonii de semnături ce a avut loc la Palatul Poporului din Beijing, scrie Ouest-France.
Iată, pe scurt, domeniile:
Energie-mediu
- Un „mega-contract” pentru construcția unei instalații de reciclare a combustibilului nuclear din China va trebui semnat până la 31 ianuarie 2020. În cadrul negocierilor din ultimul deceniu, acordul este estimat la peste 20 miliarde de euro - mai mult de jumătate sunt pentru francezii de la Orano (fosta Areva).
- Suez va crea mai multe asocieri comune cu partenerii chinezi pentru incinerarea deșeurilor periculoase, un contract cu o sumă totală cuprinsă între 100 și 150 de milioane de euro.
- Cooperarea între Engie și Beijing Clean Energy Enterprises pentru investiții energetice noi în valoare de 1,3 miliarde de euro.
- GTT, o filială a Engie, va instala un terminal și o instalație de stocare de GNL în Tianjin (est), precum și o conductă de aproximativ 230 km pentru a aduce gaz la Beijing (1 miliard de euro). Proiectul este „în curs de revizuire” de Ministerului Chinez al Comerțului, potrivit Parisului.
- Total va crea mai multe joint-venture-uri cu diferiți parteneri chinezi în producția de baterii cu litiu-ion, distribuția de GNL și energia solară.
Agroalimentar
- Cele două țări vor coopera pentru recunoașterea „zonării” de către China în lupta împotriva pestei porcine africane.
Obiectivul: ca Franța să poată continua exportul de carne de porc, chiar dacă pesta afectează una dintre regiunile sale (sau „zona”). "Cei doi șefi de stat sunt de acord să considere stabilirea unei foi de parcurs în acest scop ca prioritate", potrivit palatului Elysee.
- Franța obține 20 de aprobări la export pentru companiile producătoare de carne de pasăre, carne de vită, carne de porc și mezeluri.
-Construcția în China a două noi fabrici de gemuri Andros și compoturi pentru 35 de milioane de euro. - În marja vizitei lui Emmanuel Macron, China și UE au semnat un acord privind indicațiile geografice protejate (IGP) care atestă originea produselor europene ce intră pe piața chineză.
Acordul se referă la 100 de IGP europene, inclusiv 26 franceze, în principal vinuri, băuturi spirtoase și brânzeturi.
Aeronautică și domeniul spațial
- Comandă de un miliard de euro de motoare de avioane Safran de către o companie aeriană chineză (Colorful Guizhou Airlines).
Alte contracte similare de aproape 3 miliarde de euro „se află în faza finală a negocierii”, potrivit palatului Elysee.
- Memorandum pentru „promovarea sinergiilor” între companiile din ambele țări din aeronave, elicoptere, drone și sisteme de control al traficului aerian.
- Memorandum pentru „aprofundarea cooperării industriale” a Airbus în China „în următorii ani”. Producătorul european de aeronave are deja un loc de producție de avioane în Tianjin (nord) și elicoptere în Qingdao (est).
- Acord de cooperare privind contribuția francezilor la misiunea chineză Chang'e 6, care va readuce pe Pământ probe de sol lunar până în 2023.
Comerț
- Parteneriat strategic între operatorul hotelier francez Accor și gigantul chinez de comerț electronic Alibaba pentru desfășurarea programului de fidelizare Accor (810 milioane EUR pe cinci ani).
- Acord pentru comercializarea produselor Danone franceze de către platforma chineză de tranzacționare online CFTEC pentru 272 milioane de euro.