Cum se DISTRUG două stele neutronice şi formează o GAURĂ NEAGRĂ. Energia este mai mare decât cea emisă într-un an de toate stelele din Calea Lactee | VIDEO
- Silvana Chiujdea
- 15 mai 2014, 19:02
Un videoclip creat de NASA, în urma unei simulări, prezintă două stele neutronice superdense care se distrug una pe cealaltă și formează în cele din urmă o nouă gaură neagră. Procesul este unul spectaculos.
Potrivit SPACE.com, citat de Agerpres, simularea cu cele două stele neutronice care intră în coliziune a fost creat de cercetători de la Centrul Spațial Goddard, ce ţine de NASA. Cele două stele neutronice incluse în simulare sunt rămășițele unor explozii stelare de tip supernovă produse într-un sistem stelar binar.
Cele două stele se îndreaptă în spirale una spre cealaltă, se deformează una pe cealaltă și își smulg materia. Cea mai mare o distruge pe cea mai mică, provocând o erupție sub forma unui braț în spirală în jurul stelei mai mari.
"La 13 milisecunde după ciocnire, steaua neutronică mai mare a acumulat deja mult prea multă masă pentru a-i susține gravitație și se prăbușește în sine, generând o nouă gaură neagră", conform unui comunicat al NASA care însoțește acest clip.
"Orizontul evenimentului din această gaură neagră — punctul dincolo de care nu mai poate evada nici lumina de sub imperiul puternicei sale atracții gravitaționale — este prezentat în simulare sub forma unei sfere gri. Dacă majoritatea masei celor două stele se prăbușește în gaura neagră, o parte a materiei, cu densitate mai mică, rămâne pentru o perioadă de timp pe orbita găurii negre, formând un halou care se învârte rapid.
Stelele neutronice se formează atunci când o stea, cu masa de 8 până la 30 de ori mai mare decât Soarele, explodează în stadiul de supernovă, tot ceea ce rămâne fiind nucleul său foarte dens și compact. Densitatea de materie pe o stea neutronică este atât de mare încât un centimetru cub de materie de pe o astfel de stea cântărește mai mult decât Muntele Everest, conform NASA.
În 2013 o echipă de oameni de știință descoperea că în urma acestor ciocniri dintre stele neutronice există aur în Univers. Astrofizicienii coordonați de Edo Berger de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian susțineau în studiul lor că o astfel de coliziune poate ejecta în Univers o cantitate de aur echivalentă cu zece mase selenare.
De asemenea, aceste ciocniri produc și explozii de raze gamma care durează doar aproximativ 2 secunde dar în acest timp emit mai multă energie decât produc într-un an toate stelele din Calea Lactee la un loc.