Cum scapă UE pe şest de Green Deal

Cum scapă UE pe şest de Green Deal

Cum scapă UE pe şest de Green Deal. Săptămânalul polonez Wprost a dedicat o prima pagină Uniunii Europene, care își diluează în liniște Pactul verde pe fundalul războaielor comerciale și a amenințării rusești.

Adio Green Deal?

Gata cu celebrele constrângeri europene privind mediul din cadrul Green Deal, care a provocat în mod deosebit furia fermierilor din toată Europa în ultimele luni?

Cel puțin asta afirmă săptămânalul polonez Wprost în cea mai recentă primă pagină deosebit de elocventă.

Prezintă un fum negru care iese dintr-un coș industrial, revopsit imediat în verde de doi muncitori în salopetă decorată cu stelele steagului european, cocoţaţi pe schele.

„Busola competitivității”, mai tare decât Green Deal

„Comisia Europeană se pregătește să abandoneze greoiul Green Deal, deghizându-l într-o ajustare politică impusă de amenințarea războiului și de ascensiunea la putere a lui Donald Trump în Statele Unite”, explică Jakub Mielnik, unul dintre principalii jurnaliști ai „Wprost”.

Jurnalistul citează drept dovadă „busola competitivității” a Uniunii Europene, prezentată la sfârșitul lunii ianuarie și descrisă de Ursula von der Leyen drept „steaua polară care va ghida Comisia timp de cinci ani”.

În practică, schema va implica cel mai probabil „o retragere în tăcere a celor mai exagerate reglementări eologice”, scrie Wprost.

„Pact industrial curat”

Săptămânalul estimează astfel că "ambițiile excesive de reducere a emisiilor în anumite sectoare cheie ale economiei" vor fi desființate și că va fi vorba și de "amânarea, cel puțin pentru câțiva ani, a introducerii taxelor punitive pentru producțiile industriale având o amprentă de carbon prea mare".

Pactul Verde nu este oficial pus la index, avertizează publicația, dar importanța sa a scăzut în favoarea "pactului industrial curat".

Donald Trump

Donald Trump / sursa foto: dreamstime.com

Iar revista se bucură de acest lucru, pentru că în confruntarea cu "amenințarea unui război rusesc în est", care necesită relansarea industriei de armament, dar și într-o perioadă de războaie comerciale cu președintele american, Donald Trump, retrăgându-se din "acordurile climatice", devenea dificil să se mențină această "extravaganță ecologică".

Green Deal, energia scumpă și extrema dreaptă

În cele din urmă, Wprost vede încă un motiv pentru a schimba orientarea busolei UE: nemulțumirea populației europene față de energia scumpă, care ar putea determina alegătorii să se îndepărteze de partidele care au implementat Green Deal.

„A continua în această direcție” ar echivala cu a vedea cum preiau puterea partide de extremă dreaptă „anti-europene”, precum AFD în Germania sau RN în Franța, „pentru care Green Deal este întruchiparea răului”, scrie Courrier International.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

 

Ne puteți urmări și pe Google News