Cum sabotează, din interior, spionii corporațiilor munca activiștilor

Cum sabotează, din interior, spionii corporațiilor munca activiștilor

Firme de supraveghere au spionat activiștii unor campanii. Plătiți de corporații, ei s-au inflitrat și în proteste de stradă

Conform documentelor care au ajuns la jurnaliștii britanici de la publicația The Guardian, British Airways, Royal Bank of Scotland și Porsche se numără printre cele cinci companii mari care au fost identificate că au plătit firme de culegere de informații, pentru a monitoriza grupuri politice, care le criticau afacerile sau le puneau în pericol business-ul.

Documente secrete

Operațiunile de supraveghere au cuprins și utilizarea unor persoane pe post de spioni ai activiștilor. 

Printre țintele enumerate, se afla și familia studentei Rachel Corrie, o protestatară care a fost călcată de un buldozer și a murit, dar și alți activiști pentru mediu și activiști locali, care manifestau contra stâlpilor de telefonie, care ar dăuna grav sănătății.

Documentele ajunse în posesia presei sugerează că folosirea unor firme de securitate corporatiste, secrete, pentru a aduna informații despre activiștii politici, era o practică larg răspândită.

Șefi ai poliției au atras atenția, în trecut, că activitățile corporațiilor nu sunt reglementate prin lege și controlate în totalitate de autorități.

Polițiștii susțineau că firmele comerciale au avut mai mulți spioni în grupările politice, decât erau ofițerii sub acoperire.

Informații confidențiale

Dezvăluirile se bazează pe sute de pagini de documente, provenite de la firme de strângere de informații, care ilustrează acțiunile unei industrii subterane din ultimii 15-20 de ani.

Una dintre firme, C2i International, a folosit doi infiltrați pentru a obține avertismente, în prealabil, despre demonstrațiile care urmau să fie organizate împotriva unor companii și vindeau apoi aceste date companiilor respective.

„Infiltrații” pretindeau că sunt de partea activiștilor, că le susțin cauza, că îi ajută să organizeze și participau la demonstrațiile lor. Astfel, obțineau documente interne ale campaniei respective - emailuri și informații despre întâlniri, discuții și program.

Caterpillar, firmă americană producătoare de echipamente pentru construcții, a angajat C2i, pentru a aduna informații despre o familie care voia să o acționeze în judecată. Un contract semnat între Caterpillar și C2i arăta că toate activitățile desfășurate sunt confidențiale.

Cazul Rachel Corrie vs Caterpillar

Rachel Corrie (23 de ani) a fost strivită de un buldozer militar israelian, în 2003, în timp ce protesta față de demolarea locuințelor palestiniene. Buldozerul a fost fabricat de Caterpillar și vândut armatei israeliene. Familia lui Rachel a intentat proces companiei, arătând că firma „era complice la crimele de război, pentru că exporta buldozere israelienilor, deși știa la ce sunt folosite”. În 2007, judecătorii din SUA au respins acțiunea în instanță a familiei Corrie, afirmând că nu au jurisdicție în acest caz. După câteva zile, Cindy, mama tinerei, a discutat, într-o teleconferință, cu 70 de membri ai unei campanii care sprijinea familia, iar firma C2i a pus mâna pe datele respective.

Ne puteți urmări și pe Google News