Cum să te îngraşi fără să-ţi distrugi sănătatea

Cum să te îngraşi fără să-ţi distrugi sănătatea

Nu transformaţi alimentaţia în haos pentru a câştiga rapid kilograme. Îngrăşarea nu trebuie să se producă brusc, ci în decurs de câteva luni.

naUn metabolism accelerat poate fi motivul care împiedică acumularea de kilograme, iar în acest caz soluţiile pentru a vă îngrăşa pot fi extrem de dificile, dar nu imposibile. Sunt şi situaţii în care o persoană e subponderală din cauza unor boli de care suferă: afecţiuni endocrine, diabet, boli digestive şi chiar neoplazii (cancere). În astfel de situaţii, numai după tratarea afecţiunilor de bază poate fi posibilă creşterea în greutate.

Plus 500 de calorii pe zi

Vestea proastă pentru cei care doresc să se îngraşe şi nu reuşesc din cauza metabolismul este că necesarul energetic zilnic în condiţii de repaus nu se poate schimba decât foarte greu, fiind caracteristic fiecărei persoane.

"Metabolismul evoluează pe parcursul existenţei, în funcţie de vârstă, de problemele de sănătate, odată cu înaintarea în vârstă, iar de cele mai multe ori este imprevizibil", explică Eduard Adamescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa", din Bucureşti.

Dacă starea de sănătate este bună, soluţia optimă este să consultaţi un nutriţionist, care, în funcţie de stilul de viaţă şi de particularităţi va indica regimul alimentar potrivit.

"Anumite persoane, în ciuda dorinţei acute de îngrăşare, acuză lipsa poftei de mâncare. În această situaţie, există anumite tratamente pentru stimularea apetitului, atât medicamente, cât şi suplimente nutritive", adaugă nutriţionistul Adamescu.

Pentru persoanele aflate la polul opus, care mănâncă destul de mult şi foarte consistent, aportul de greutate se va face treptat, pe parcursul a câteva luni. Nutriţionistul le recomandă acestora să păstreze proporţia normală a nutrienţilor, adică 55%-60% glucide, 12% proteine şi 25% lipide, dar să consume 500 de calorii în plus faţă de necesarul zilnic, structurate pe cinci mese.

Consumaţi bere, vin, dulciuri, pâine, brânzeturi

Dulciurile, mineralele, vitaminele, berea, vinul, siropurile şi pastilele sunt adjuvanţi în procesul de îngrăşare. La fiecare masă pot fi servite câteva felii de pâine, carne, brânzeturi şi alte alimente interzise de obicei în regimurile de slăbire.

În cazul în care nu este consumat în exces, alcoolul nu este nociv, dimpotrivă, poate aduce kilograme în plus. În regimul de îngrăşare joacă un rol important abstinenţa de la fumat sau cel puţin reducerea la jumătate a numărului zilnic de ţigări.

Şi exerciţiile fizice regulate ajută, deoarece "trezesc" metabolismul, cresc masa musculară şi în plus, stimulează pofta de mâncare. Astfel, kilogramele se depun uniform pe corp.

Diabet de la îngrăşarea rapidă

Deşi creşterea în greutate nu se produce rapid de obicei, ingerarea unor cantităţi prea mari şi mâncatul dezordonat trebuie evitat, întrucât "plusul ponderal obţinut rapid este dăunător sănătăţii, poate creşte nivelul lipidic, dar şi cel glicemic, care poate evolua chiar către diabet zaharat", avertizează medicul nutriţionist Eduard Adamescu.

Mai mult, haosul alimentar poate provoca dureri stomacale, vertijuri, apariţia vergeturilor şi a celulitei, dar şi o stare generală proastă.

Ne puteți urmări și pe Google News