Cum să facem față cheltuielilor de iarnă

Cum să facem față cheltuielilor de iarnă

Atât Black Friday, cât și cheltuielile de iarnă, ne pot da peste cap bugetul dacă nu sunt bine „drămuite”. Neprogramate din timp, acestea riscă să te dezechilibreze financiar. Iată lista lor și câteva soluții pentru a le face față.

1. Întreținerea locuinței. Pe timp de iarnă, factura la căldură umflă de peste două ori întreținerea. Pentru a nu plăti exagerat de mult, montează în toată casa becuri economice, care consumă cu până la 80% mai puțină energie și sunt mai rezistente. Apoi, setează la frigider, cel mai mare consumator de curent electric din apartament, valorile optime de temperatură: +4-+5 grade în frigider și -18 grade în congelator și șterge praful de pe grilajul din spatele frigiderului cel puțin o dată la șase luni. Când aerisești locuința, închide repartitoarele și evită să acoperi caloriferele cu haine puse la uscat. Nu uita să aerisești caloriferele. Totodată, scoate din priză, atunci când nu le folosești, aparatura electrică.

2. Pregătirea autoturismului pentru sezonul rece presupune montarea cauciucurilor de iarnă. Anvelopele de iarnă second-hand pot fi achiziționate la prețuri începând de la 60 lei, iar noi de la aproximativ 140 lei, sume la care se adaugă montajul - aproximativ între 60 și 180 lei, în funcție de service auto și de tipul mașinii. Ce poți face este să reduci consumul de carburant dacă nu conduci agresiv, faci reviziile tehnice regulat și ai pneurile umflate corect.

3. Dacă ai copii la grădiniță sau la școală, serbările presupun costuri cuprinse între 50 și 100 lei de copil. Și, cum copilul trebuie să reprezinte un personaj de poveste, prețurile costumelor din magazine pot depăși 500 de lei. În schimb, dacă sunt închiriate, costumele nu costă mai mult de 30 – 35 de lei.

4. Vacanțele de Crăciun, Revelion și de 1 Decembrie, dar și masa de sărbătoare cântăresc greu în buget. Soluția cea mai bună este rezervarea vacanței cu câteva luni înainte, când discounturile ajung la 50%. Însă, dacă ați ratat momentul, puteți aștepta și oferte last-minute, fără a avea însă garanția că veți merge acolo unde vă doriți.

Organizarea bugetului

Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance, ne dă câteva sfaturi pentru organizarea bugetului. Mai întâi trebuie făcută o listă cu cheltuielile lunare estimate pe următoarele patru luni, iar ulterior stabilită o sumă lunară pentru evenimente neprevăzute. Dacă veniturile nu sunt suficient de mari, decidem ce cheltuieli tăiem. În fine, dacă planurile financiare depășesc veniturile și luăm un credit, adăugăm rata în lista inițială de cheltuieli și avem astfel poza financiară a bugetului familiei.